Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara

O duhovnoj i kulturnoj baštini manastira Hilandar i Svete Gore

Internet stranice nastale u saradnji sa Zadužbinom Svetog manastira Hilandara

 

 

Hilandar Χιλανδαριου Hilandar Chilandar Χιλιανδαριου Hilendar Chilendar 

 

Manastir Hilandar

Ιερα Μονη Χιλιανδαριου   Manastir Hilandar   Μonastыrь Hilandar   Chilandar Monastery

 

Nastala u krilu nekadašnje Vizantije, naslednice istočnog rimskog carstva, Sveta Gora je poslednji živi ostatak te hiljadugodišnje civilizacije koja je snagom svoje vladarske ideologije, filozofskih ideja, verskih i kulturnih obrazaca uticala na čitav tadašnji svet, a posebno na pravoslavne narode, koji i danas crpe snagu sa tog živonosnog istočnika.

Najveće blago Svete Gore predstavljaju monasi, nosioci reči Gospodnje za ovaj svet.

Jedan od nekolicine srpskih ktitorskih manastira Svete Gore je i manastir Hilandar pravoslavni duhovni centar, srednjovekovni grad, duhovno, kulturno i državno blago Srba, ogledalo srpske duše, ponos, uteha i put ka Gospodu. Potrebno je mnogo vremena, prostora, energije, volje i znanja da se predstavi manastir Hilandar. Ono što ga čini velikim su dela i reči koja nam je darivao kroz prolazno vreme i neprolaznu veru Hristovu.

Baština Hilandarska je vanvremenska i vanprostorna. Manastir Hilandar je prvi srpski univerzitet i jedan od najstarijih u svetu. Sam Sveti Sava je osnivač Duhovne Akademije Manastira Hilandara, koja živi sve vreme, bez prestanka do danas. Po pitanju književnosti, religije, proučavanja prirode, medicine po svim kriterijumima bio je pravi univerzitet, koji je školovao najbolje poznavaoce tog vremena. 

Manastir čuva najveću zbirku srpskih povelja, kivota, moštiju svetih, relikvija, starih ikona, ima najveći broj čudotvornih ikona u svetu, čak osam, od kojih su najvrednije i najpoštovanije: ikona Bogorodice Trojeručice, ikona Hrista Pantokratora, koja je najlepša ikona Hrista na planeti i ikona Bogorodice Odigitrije, koja se smatra najvećim remek delom trinaestog veka. Ovde je najveća biblioteka rukopisne knjige srpskoga naroda, najveća zbirka bakroreznih i bakropisnih ploča, starog bogoslužbenog tekstila, starih crkvenih sasuda, drvorezbarskih dela, porcelana, zlatarskih predmeta i najlepši hram na Svetoj Gori prema oceni vizantologa. U Hilandaru je utemeljena srpska pismenost, prevodilačka i prepisivačka delatnost, tu je začeta srpska srednjovekovna pravna država, diplomatija i osnovana jedna od prvih srpskih bolnica. Mesto gde moravska arhitektura doživljava svoj vrhunac, kroz koji su tokom osam vekova prošli najveći umetnici ikonopisa i freskopisa. Hilandar je do XV veka posedovao preko 30 velikih metohija u Evropi i Aziji sa preko 360 sela i ogromnim duhovnim, ljudskim i materijalnim potencijalom koji se merio snagom države.

Rečju, ono što je sačuvano u Hilandaru veće je od sveg sačuvanog nasleđa u svim ostalim srpskim manastirima.

Cilj ovih internet stranica je da se šira javnost upozna sa najvećim blagom manastira Hilandara, a opet samo u kratkim crtama, jer bi priča bila isuviše velika, a opet mala za jedan Hilandar.

 

SVETAZEMLjA.INFO

 

Vreme i prostor koje je Isus Hristos pohodio, a njegovim stopama i znameniti Hilandarci, stvarajući veze Svete Zemlje i manastira Hilandara.

 

 

 

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012, 2013)

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2023 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev