Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Srpski ktitori s.Vatoped  
 
 
  

Manastir Vatoped

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i upite pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012. // dec.2013)

 

 

 

Manastir je, po predanju, osnovao car Konstantin Veliki u IV veku, ali ga je otpadnik Julijan porušio da bi opet podigao car Teodosije blagodareći Bogu što mu je spasao sina Arkadija iz morskih talasa. U ovom manastiru bio je i Sveti Sava sa ocem Simeonom. Odatle su prešli u Hilandar. Zbog toga dva manastira imaju veoma dobre odnose. Monasi Vatopeda na dan slave Hilandara služe u Hilandaru, a Hilandarci uzvraćaju bogosluženje na dan slave Vatopeda. Sava je darivao manastir Vatoped kada je postao njegov bratstvenik "carskom pilarijom suha zlata bez broja", a Nemanja je, pre dolaska, izgradio tri paraklisa (crkvice). Pokrio je olovom mastirsku Sabornu crkvu postavši, tako, drugi ktitor. Pored drugih, dobrotvori manastira Vatoped behu Stevan Lazarević, Đurđe Smederevac i njegov veliki čelnik, dum Radič.

Manastir čuva mozaik ikone Hrista i Svete Ane. Bogorodičin pojas (koji je, prvotno, bio vlasništvo manastira Vlaherne u Konstantinopolju, zatim Svete Sofije, a Vatopedu ga je darivao knez Lazar). U Vatopedu je i vaza od jaspisa sa likovima Vasilija, Zlatousta, Atanasija, Grigorija i cara Teodosija, dar cara Mihaila Komnena. Biblioteka ima 1700 manuskripata, od toga 625 na pergamentu i preko 10 hiljada štampanih knjiga.

Vatoped je ime dobio po poljima ruža (vato – šiblje divljih ruža, pedion – polje) na kojima je podignut.

 

 

Manastiru Vatopedu pripada i veliki ruski skit Svetog Andreje u Kareji u čijem je jednom delu Akademija Atonijada. Saborni hram ovog skita gradili su Rusi između 1867. i 1900. da bude najveća crkva na Atosu i najveličanstvenija na Istoku. Crkva ima skupocene stubove od porfira, mnoge ikone i krstove iz ranih dana hrišćanstva. Hram je posvećen Blagovestima. Sem Blagoveštenske crkve Vatoped ima i crkvice: Uspensku, Roždestvensku, Preobražensku, Svetog Jovana Preteče, Dimitrija, Nikole, Onufrija, Apostola, Arhanđela, Zlatousta, Tri jerarha, Kuzmana i Damnjana, Teodora Tirona i Teodora Stratilata, svetog Konstantina i Jelene, Svetog Đorđa i Pojasa Bogorodice.

U riznici Vatopeda čuvaju se čestice časnoga krsta Hristovog, žezla i haljine Hristove, pojas Presvete Bogorodice a od moštiju: glava Jovana Bogoslova, Andreja kritskoga, noga svetog apostola Vartolomeja, čestice Svetog Teodora Stratilata, stopa Svete Paraskeve rimske, čestica glave Svetog Sergeja i niz drugih. U Vatopedu su i čudotvorne ikone Zaklana, Provozvestnica, Ktitorska, zatim Uteha i Pomoć, Eleotočiva, potom, na ulazu u manastir ikona Bogomatere.

(28)

 

Bogorodičin pojas,

dar  srpskog kneza Lazara  manastiru Vatoped, danas je jedna od najvećih relikvija Svete Gore i svekolikog hrišćanstva

 

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i upite pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012. // dec.2013)

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2024 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev