Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Monaštvo Rekli su o monaštvu Iguman Cetinjskog manastira
 
 
  

MONASI ŽIVE ZA NEBO

 

Slušati o monaštvu ne znači i saznati nešto više o tome, jer postoje stvari o kojima se govori, ali i one koje se žive. Monaštvo je tajna budućeg vijeka. Kao što su anđeli svjetlost monasima, tako bi i monasi trebalo da budu svjetlost ljudima svojim načinom življenja. Monasi ne žive za zemlju, žive za nebo, ne odbacujući time ovozemaljsko. Monaško povlačenje iz svijeta je usredsređivanje na život sa Bogom, usredsređivanje na Onoga koji nam zbog svakodnevnih poslova izmiče.

Monasi Boga hoće cijelog, žele stalno da budu sa Njim, stalno Njega da gledaju i u tome se sastoji sav monaški život, neobičan za ovaj svijet. Ima svijet poštovanja za monaško življenje, ali da li ima i razumijevanja? Ljudima iz svijeta čini se da monaškim načinom života iščezava ličnost, prije svega u zavjetu poslušnosti gdje se odbacuje svoja volja i način rasuđivanja, da bi se prihvatila Božanska. Ali mi svoju volju odbacujemo zbog svoje grešnosti čime korijen te grešnosti stavljamo po strani i idemo na nešto drugo "ne onako kako se to meni čini nego kako to neko drugi kaže". A tu je ponovo i uvijek Bog koji će dati da taj drugi kaže po Njemu, naše je samo povjerenje.

Da bi shvatili monaški način razmišljanja, gledajte malo kako monasi svijetle i biće vam jasno, jer Bog je taj koji nam daje radost, ne mogu ljudi sami sebi radost da stvore. Zbog ovakve poslušnosti i odricanja od zemaljskog, čak i od sopstvene porodice da bi čitav svijet postao ta porodica i da se ljubav ne bi ograničavala na jedan uski krug, Bog daje monasima radost da žive kao što je Hristos živio na zemlji i kako ćemo, ako Bog da, svi živjeti u budućem vijeku.

 

Iguman Cetinjskog Manastira - Luka (Anić)

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2024 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev