Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Kelije Svetog Tome  
 
 
  

Kelija Svetog Tome Teodula

Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί του Αγίου Θωμά

 

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i upite pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// dec.2013

 

 

Ova kelija se nalazi na oko 50 metara iznad tipikarnice Svetog Save Osvećenog, dele isto imanje. Sama kelija je u vidu crkve sa veoma visokom kupolom, nešto kraće priprate i naosa, a oltar je uzan i visok. 

Kelija Svetog Tome Teodula služila je kao saborna kelija. Iguman Nikifor je oko 1564.godne prodao ovu keliju, ali je iguman Pajsije uspeo da je povrati Hilandaru 1586.godine i da je uspostavi kao sabornu keliju, tako da Tipikarnica Svetog Save Osvećenog, iako protivno tipiku, više nije bila sabornica- tj. saborna kelija. Iste te 1586.godine keliji Svetog Tome je dodeljena kelija Plaka ili Flaska i velika livada kod pirga Svetog Nikole poviše Tipikarnice. Kao saborna kelija, ona je verovatno imala bogatu biblioteku, na ovo ukazuju zapisi u tri štampane bogoslužbene knjige iz 16.veka. 

Polovinom dvadesetog veka u ovoj keliji je bilo sedište hilandarskog antiprosopa, tadašnji hilandarski karejski konak. Pedesetih godina HH veka antiprosopija je izmeštena u keliju Svetog Dimitrija i tada je kelija Svetog Tome prepuštena urušavanju.

Danas je kelija napuštena i u dosta lošem stanju čeka obnovu.

(af-271), nostalgija blog

 

 


 

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2024 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev