Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Kelije Sveta tri jerarha  
 
 
  

Kelija Sveta tri jerarha

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i pitanja pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// dec.2013

 

 

 

Ova Hilandarska kelija poznata i kao Tri svetitelja, je posvećena trojici jerarha Svetom Savi, Svetom Vasiliju i Svetom Teofilu. Nalazi se  na početku Hilandarske doline, kada se krene iz Kareje za manastir Vatoped. Levo od puta za Patericu, na oko 300 metara vazdušne linije od Skita Svetog Andreje, Saraja. Ova kelija se ne vidi od puta, jer je zaklonjena šumom. 

Iguman Metodije je početkom 20 veka napisao da "ova kelija leži na više konaka hilendarskog". Ova kelija ima izuzetan položaj, jer se upravo kod nje nalazi izvor vode iz kojeg su putem olovnih cevi i drvenih oluka, vodom snabdevale skoro sve hilandarske i mnoge druge kelije u Kareji. 

Iguman Prohor zajedno sa svojim starcem Leontijem je oko 1528.godine podigao ovu keliju, da je je tada izgrađena potpuno nova kelija ili je podignuta na temeljima starijeg zdanja ili je samo obnovljena starija kelija, za sada nema pouzdanih podataka. Iz pojedinih spisa,ova kelija se prvi put pominje u povelji vlaškog vojvode radula od Afumacija 1528.godine. Inventar kelije, sačinjen 1575.godine pokazuje da je građena kao pirg. u prizemlju je bila donja kelija za stranegoste, a ispod nje kelija za Hilandarce.. Ispod kelija se nalzio podrum sa bačvama za vino. Zdanje je bilo opremljeno aatom, sudovima, crkvenim odeždama i velik brojem bogoslužbenih knjiga, 22 naslova u 42 primerka, te 1575.godine. kelijaje imala svoj katun, tj.baštu i vinograd. 1686.godine jeromonah Gavrilo je izgradio vodenicu na izvoru. (A.Fotić,270-271).

+ Hilandarski zbornik 5. Iz Hilandarskog arhiva. Dusan Sindik. 1983.

Keliju je rekonstruisao ruski starac Sisoje sa bratijom. Njega je nasledio starac Varlam, takođe Rus. U XIH. veku ovde je živelo trideset monaha. Nakon proterivanja Rusa sa Atona, usled jeresi imenoslavaca, kao i nakon oktobarske revolucije kojom prestaje dolazak Rusa na Svetu Goru i ova kelija je opustela. 

U njoj se danas podvizava jedan monah iz Švajcarske.

 

 

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2024 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev