Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Ekonomija Pomoćne zgrade  
 
 
  

Pomoćne zgrade

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i pitanja pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// dec.2013

 

 

Manastir Hilandar kao jedna velika institucija od svetskog značaja, sa sv ojim velikm  bratstvom ima,  jer to same  prilike  i situacije zahtevaju ima i pomoćne zgrade, kao i  svaki drugi manastir na Svetoj Gori, a ove zgrade su u funkciji ekonomije  i svega  onoga što je neophodno za funkcionisanje manastira.

Pomoćnih zgrada ima  svuda naokolo manastira i širom manastirske zemlje, koja se prostire na  oko 11.000  hektara. Najznačajnije su one uz sam manastir, na njegovoj severnoj strani. U ovom kompleksu zgrada se  nalaze: radnička kuća (smeštaj za radnike), garaža  sa radionicom, vatrogasna  kuća, trafo stanica i agregat, manastirska pekara.

 

pomoćne zgrade, kod severnog zida manastira

 

radnička kuća

 

Pored ovih zgrada uz manastir, prisutne  su i radnička kuća iza paraklisa Blagoveštenja, stare perionice veša  na kraju bašte, garaže i šupe ispod mazgare, ostave na Savinom polju, ostave i radionice u  atsani Svetog Vasilija, garaža i šupe na Jovanici, kao i  stambena zgrada na Jovanici, više magacina i ostava na Gidospiti, Arapisu, Vigli i to  sve u cilju dobrog funkcionisanja velike manastirske ekonomije.

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2018 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev