Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Građevine Utvrđenja van manastira Tipikarnica, Kareja
 
 
  

Tipikarnica Kelija Svetog Save Osvećenog

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i upite pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// dec.2013

 

 

 

posnica svetog Save Osvećenog

 

Više o Tipikarnici Svetog Save u Kareji- link ka Tipikarnici u meni -kelije

O biblioteci i skriptarnici Tipikarnice Svetog Save u Kareji.
 

Najzad, nije bila zaboravljena ni kelija Svetog Save Osvećenog u Kareji, gde su u strogom postu i molitvi živela dva-tri Hilandarca, prema tipiku Svetog Save srpskog. Jeromonah Teodul, koji je tu boravio, obratio se 1316. godine, s hilandarskim igumanom Nikodimom, kralju Milutinu za pomoć. Kralj im je dodelio sve što je neophodno, i Teodul je "velikom revnošću i trudom podigao pirg". Tako je i Karejska kelija postala mnogo bezbednija.

Na žalost, taj pirg se nije očuvao. Kao uspomena na Milutinovu izdašnost prema Karejskoj keliji ostao je jedan zapis u kojem se kaže da joj je kralj priložio knjige, a drugi izvori vele i ikone.

Posle građevinskog zahvata kralja Milutina, Hilandar je dobio sasvim nov lik. Sure kamene zidine kula i utvrđenja zadavale su strah napadačima s mora, a ulivale spokojstvo monasima i gostima. Već pred ulazom, a naročito pošto bi se čovek našao u manastirskom dvorištu, otvarao se pogled na nove crkve, trpezariju, glavnu kulu. Bogatstvo boja, pravilnost zidanja, ritam oblika delovali su tako da je posetilac imao utisak da se obreo u nekom velikom vizantijskom gradu pa zašao među njegove palate i crkve izgrađene po vladajućem prestoničkom ukusu. Ako se Hilandar ni tada nije mogao po veličini porediti s manastirima kakvi su bili Lavra, Vatoped ili Iviron, on ih je nadmašio slikovitošću i raskošju svojih zdanja. Taj utisak se povećavao u unutrašnjosti građevina kralja Milutina. Sva kultna zdanja su, opet njegovom zaslugom, dobila freske po zidovima, ikone, sasude, vezove i knjige. Mada je tokom vekova dosta i uništeno, ipak je mnogo toga ostalo u crkvama i riznicama manastira.

Više na: Tipikarnica 1,

Više na: Tipikarnica 2

 

ikonostas sa ikonom Presvete Bogorodice Mlekopitateljice

 

pećina Svetog Save srpskog

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2024 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev