Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Metosi Metoh u Vranju  
 
 
  

Hilandarski metoh u Vranju

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i upite pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// dec.2013

 

 

Manastir Svetog Nikole kod Vranja

 

 

Manastir Svetog Nikole u Vranju datira iz prve polovine 14. veka. Manastir je podigao knez Baldovin koji je zemlju na kojoj se manastir nalazi dobio od kralja Stefana Dečanskog na korišćenje 1334. godine.
U periodu između 1343. - 1345. godine poveljom cara Dušana Nemanjića, manastir Svetog Nikole je postao metoh manastira Hilandara. Do osvajanja Vranja od strane Turaka 1402. godine u manastiru su obitavali monasi manastira Hilandar.
Godine 1402. manastir Svetog Nikole napušta monaštvo, manastir ostaje pust, i nakon turskog razaranja ostaje u ruševinama do kraja 19. veka. Obnovljen je 1905. godine na temelju stare zadužbine, za vreme Njegovog Veličanstva kralja Petra I. Iz tog perioda datira i ikonostas.
Manastir Sv. Nikole u HH veku egzistira kao crkva, da bi 1995. godine, sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa vranjskog Gospodina Pahomija počela obnova, kada je podignut manastirski konak.

Istorijska uloga manastira Svetog Nikole u Vranju je od velike važnosti, a duhovni centar Vranja i okoline godinama je bio u neraskidivoj vezi sa Hilandarom, a takođe sa Pravoslavnim Istokom i Vizantijom. Istovremeno i veza sa Starom Srbijom, Kosovom i Metohijom.
Hramova slava je 22. maja po novom kalendaru - letnji Sveti Nikola - kada se ovde nekada okupljalo celo Vranje, da se pomoli Svetom Nikolaju arhiepiskopu mirlikijskomu.
Inače sadašnji hram je je građen u obliku jednobrodne bazilike sa oltarskom apsidom na istočnoj strani. Takođe nakon poslednje obnove dograđena je i kupola a u dvorištu manastirskog kompleksa nalaze se pirg i spomen-kosturnica.

Čin monašenja koji je obavljen avgusta 2011.godine, prvo je monašenje u manastiru Svetog Nikole nakon više vekova.

 

 

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2018 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev