Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Kelije Svete Trojice u Kareji  
 
 
  

Kelija i konak Svete Trojice u Kareji

Kοιτώνα και Κελλί της Αγίας Τριάδος

 

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i pitanja pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// dec.2013

 

kelija Svete Trojice

 

Postoji predanje o tome da je ovu drevnu keliju osnovao Sveti Sava srpski u 12.veku.Kada je sveti Sava obnavljao Hilandar na Svetu Goru su došla dvojica trgovaca iz srpskih krajeva, koji su zamolili Svetog Savu da ih primi u bratstvo i da ih zamonaši, Sveti Sava ih je prihvatio kao najrođenije i nakon par godina poslušanja u Hilandaru, obojica monaha, nekadašnja trgovca, su tražila blagoslov da se udalje od manastira i odu u tihovanje u neku keliju ponudivši Svetom Savi sve svetovno bogatstvo koje su stekli pre dolaska na Svetu Goru, Sveti Sava im je dao blagoslov, a od njihovih para je sagrađena kelija Svete Trojice u Kareji u kojoj su prvi kaluđeri bili upravo i ktitori ove kelije (koja postoji i danas, ali u izmenjenom zdanju).

 

konak kelije Svete Trojice

 

Do 19.veka ova kelija prerasta u skit, pored kelije sa hramom Svete Trojice koji je bio u starom istočnjačko-makedonskom stilu sa kućicom i nekoliko soba, ruski monasi su naselili ovu keliju u 18 veku, jer srpskih nije bilo, izgradili konake i ekonomske zgrade u njenoj blizini, a glavi konak je imao čak tri paraklisa u tri nivoa: na prvom spratu je bio hram svete Trojice, na drugom spratu hram Rođenja Presvete Bogorodice i na trećem spratu hram velikomučenika Dimitrija Solunskog. 1850.god. razbojnici i turski vazali ga pustoše i skrnave. 1853.god. ceo skit obnavljNifont Krasnov i dovodi svoje učenike iz ruskog manastira svetog Pantelejmona. Tokom rusko-turskog rata kelija ponovo biva opustošena. 1877.god. ruski arhimandrit Melhisedek pokušava da obnovi keliju ali bezuspešno i nakon nekoliko godina boravka u ovoj keliji povukao se u man.Hilandar. 1920.god.Hilandarski konak u Kareji je izgoreo skoro u celosti i antiprosop Hilandarski iznajmljuje keliju Svete Trojice od rusa;u to vreme je u keliji bilo njih četvorica. Dvojica ubrzo umiru, a druga dvojica se povlače u man.Pantelejmon tako da se ova kelija vraća pod okrilje man.Hilandara već 1924.god., dok su u okolnim konacima i dalje bili prisutni ruski monasi, ali u sve manjem broju. Do II svetskog rata je služio ovaj konak za smeštaj ruskih monaha koji su bili vezani za manastir Svetog Pantelejmona. Nakon II svetskog rata, ruskih monaha više nije bilo u konacima, ekonomija se ugasila, a zub vremena je odneo dve velike zgrade, dok je glavni konak opstao sve do današnjih dana.  Danas su ovaj konak i kelija napušteni i u lošem stanju i na hilandarskoj su zemlji, tako da se vodi pod ingerencijom manastira Hilandara.

 

unutrašnjost kelije Svete Trojice

 

detalj sa nosećeg stuba

 

 

Više o keliji na: na ruskomkelija Sv.Trojice u Kareji, nostalgija blog, grt.travel

(na listi za misionar-# za misionar lista tekstova#) i na email

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2024 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev