Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Kelije Svetih Apostola  
 
 
  

Kelija Svetih Apostola

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i upite pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// dec.2013

 

 

 

Manastir Alipiu se nalazi na periferiji Kareje, kod manastira Anapausa. Prvo ime manastiru je bilo "manastir Alopos". Verovatno je dobio ime po osnivaču koji se zvao Alopos u ΧΙ veku. Manastir je posvećen Svetom Petru i Pavlu, a pominje se u nekim dokumentima ili samo imenom Svetog Petra ili Svetog Pavla. 

Najstariji pisani izvor manastira Alopos je potpis monaha Jeroteja u pismu iz 1021. godine. 1313 godine se prvi put pominje kao manastir sa imenom "manastir Alipiu". 

U XIV veku Alipiu manastir doživljava vrhunac, njegov iguman Teodosije je 2 puta bio prot Svete Gore. 1394.god. manastir Alipios zauzima sedmo mesto u grupi od 25 manastira. Tokom XV veka, manastir biva napušten i on se spaja sa manastirom Kutlumuš i od 1501.godine sam manastir se preimenuje u keliju Svetih Apostola. Pojedini dokumenti navode da su u hilandarskoj keliji Svetih Apostola bili monah Neofit i monah Joakim, 1836.godine, tako da se pretpostavlja da je neko vreme bio pod hilandarskom upravom, za šta danas još nema pouzdanih podataka.

Danas je kelija aktivna.

 

ikonostas

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2024 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev