Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Građevine Utvrđenja van manastira Arsana Svetog Vasilija
 
 
  

Arsana Svetog Vasilija, Hrusija

 

 

Hilandarska arsana ili luka , Svetog Vasilija

 

Ova arsana ili pristanište se nalazi na severnoj obali Svete Gore ili oko 2 km severno od manastira Hilandara. To je stara arsana koja je do relativno skoro najveći broj poklonika prihvatala koji idu za Hilandar. Danas se manji broj poklonika i ostalih prevozi brodićem Panagia ili Bogorodica koji ide od Jerisosa do Velike Lavre,a arsana Svetog Vasilija je prva stanica na tom putu.

Nova arsana je u osnovi oblika slova G veličine 22,70h10,30 metara i jasno se vidi da je građena u dva različita perioda, stariji deo je iz 1741.god., koji je prikazan na bakrorezu iz 1757.god. ovaj manji deo u prizemlju služi kao zimovnik za čamce i širokim tremom izlazi na more, na spratu iznad zimovnika je svetogorska policija. Veći deo objekta je mlađeg datuma, iz 1840.god. i on je ranije služio kao magacin za žito, maslinovo ulje i slično. Od 2010.god. u novom delu arsane je smeštena moderan vinski podrum i točionica. U osnovi arsana je 
Danas se u zgradi arsane nalazi svetogorska policija, a u drugom delu zgrade se nalazi nov vinski podrum. 

 

 

Arsana Svetog Vasilija

 

Pored glavne zgrade tu je još i trošna kuća za monahe čamdžije koji su čamcima lovili ribu i prevozili ljude. Pošto Hilandar od 1985.god. ne koristi čamce, ova kuća je izgubila ovu namenu i vremenom je postala veoma trošna i zato se danas koristi kao ostava.


Na oko 200 metara od arsane se nalazi skit Svetog Vasilija ili Hrusija,na samoj morskoj obali. Na oko 200 metara južno od arsane se nalazi i Milutinov pirg, kao i kelija Svetog Stefana na brdu Samarija na oko 200 metara istočno od arsane.

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2024 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev