Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Građevine Utvrđenja van manastira g22
 
 
  

Krst Svetog Simeona

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i upite pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// dec.2013

 

 

 

 

Krst Svetog Simeona nalazi se na putu od Hilandara ka arsani Svetog Vasilija, Hrusija u neposrednoj blizini crkve Blagoveštenja, grobljanske crkve.

 

 

 

Česma Arhimandrita Vasilija

 

 

 

 

Na pola puta od Hilandara ka moru, tj. arsani Svetog Vasilija, hrusija, sazidao je arhimandrit Vasilije Hilandarac 1902.godine, česmu za spomen na posetu kralja Alksandra Obrenovića manastiru. kralj je bio u Hilandaru od 21 do 25 marta 1896.godinešto se vidi iz natpisa na kamenoj ploči. 

Česma je podignuta u ogradi vinograda, koji je zasadio isti arhimandrit vasilije. Zidana je kamenom, duga je 6,90 metara, a visoka 2,45 metara. Srednji deo je obrađen u obliku malih piramida, prema njemu je niša sa polukružnim lukom.

Česma i danas služi. po svojoj arhitekturi predstavlja malu stilsku improvizaciju, koja se više ne naslanja ni na kakve utvrđene tipove.

(sn)

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2018 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev