Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Književnost 18. veka  
 
 
  

Književnost XVIII veka

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i pitanja pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// dec.2013

 

 

Sudeći prema sačuvanoj biblioteci i njenoj sadržini, duhovna kultura u manastiru u toku XVIII veka održava se s jedne strane zahvaljujući donetim knjigama, mahom ruskim i ukrajinskim, a s druge, postoje svedočanstva o prepisivačkoj delatnosti samih monaha. Međutim, posmatran u celini, rad na knjizi u Hilandaru tokom XVIII veka ne pokazuje neko veće stvaralaštvo i nije dao neke bitnije rezultate, ako se zaključuje na osnovu prisutnih matrijalnih dobara. Mora se imati u vidu da je tokom svoje istorije Hilandar više puta bio meta razbojnika i požara, i nije isključeno po svemu sudeći da su mnoga dela XVII i XVIII veka uništena, pa se može doneti i drugi zaključak, da je stvaralaštvo Hilandara bilo i održavalo se na vrhuncu i tokom ovog razdoblja.

Stiče se utisak, ali samo utisak, da je glavna pažnja monaha ipak bila usredsređena na borbu sa znatnim materijalnim nevoljama koje su već od početka XVIII veka, a osobito posle velikog požara 1722.god. pritisle bratiju. Uostalom, takvo duhovno stanje u manastiru, čvrsto oslonjeno na tradiciju, omogućilo je naprednijim centrima kulturnog i političkog zbivanja srpskog naroda, u prvom redu onima u Podunavlju, da hilandarskom duhovnom nasleđu daju svoje tumačenje i da ga kao nadmoćno uključe u svoja stremljenja. Pri tome su ove težnje dobrim delom bile usmerene i na širenje kultova Srba vladara i svetitelja.

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2024 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev