Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Цркве-параклиси 40 севастијских мученика  
 
 
  

Црква четрдесет севастијских мученика

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

 

Ова црква је новијег датума и налази се у белом конаку, северно од пирга Светог Саве. Стручњаци сматрају да је ова црква изграђена почетком XVII века, а њен ктитор је био проигуман Василије.

То је обављено на тај начин што су у источном зиду усечене две нише, већа као олтарска апсида, а мања као проскомидија и што је у овој правоугаоној просторији постављена олтарска преграда сачињена од делова некадашњег иконостаса глане цркве из 1634/1635.године На њој су три иконе (Богородице са Христом и два анђела, Деизис и Страдање севастијских мученика) из прве половине XVII века. Оне су дело неког искусног грчког мајстора, али без веће оригиналности и снаге. Нешто је надахнутији био иконописац који је насликао царске двери. На њима је натпис из 1622/1623, који указује на проигумана Василија као ктитора. Двери су највероватније пренете из неког другог хиландарског храма. Живописа у црквици нема, изузев што је у апсиди очуван монохромни лик Богородице са Христом, сликан окером. То би могло да указује да је живописање започето, па напуштено. Над улазом је у ниши у XVII веку насликан св. Никола, што упyћује да је овај мали храм у неком времену био посвећен овом светитељу.

 

параклис пре пожара 2004.год.

 

На олтарској прегради су иконе Богородице са Христом и два анђела, Деизис и Страдање севастијских мученика. На улазу у храм насликан је Свети Никола, па је претпоставка да је првобитно храм био посвећен овом светитељу.

Унутрашње мере: дужина 3,90 метара, ширина 2,95 метара, висина 3,10 метра.

​Ова црква је тешко страдала у пожару 2004 год. и очекује се њена реконструкција.

 

улаз упараклис пре пожара 2004.год

 

Више на: 40 севастијских мученика

(сп-80), +хиландарски зборник 3, 

54.МК Хиландар

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2019 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev