Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Метоси Метох у Нишу  
 
 
  

Хиландарски метох у Нишу

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

 Хиландарски метох у Нишу је посвећен Светом Сави србском.Хиландарски метох у Нишу има дугу традицију постојања налазио се преко пута данашње мале Саборне Цркве. Монаси овог метоха одиграли су велики значај у историји Ниша и Православне епархије нишке. О настанку хиландарског метоха, због недовољне истражености, немамо поуздане податке. У време Мехмеда III (1574-1595), хиландарски монаси овог метоха се жале султану на окрутност турских власти, те он издаје ферман 1587. године, којим се штите хришћанске богомоље и забрањује отимање манастирских имања и поред  овога он дозвољава хилендарцима да могу прибирати милостињу за Хилендар по свој -Европској Турској-.  Ово је чврста потврда о дубоким коренима и јакој организацији хиландараца у Нишу. У недостатку писаних података, вредно је поменути и један опис изгледа метоха из 1799. године. Он поседује „кућу са пет соба, кухињом, подрумом и плацем од осам и по ари,“ а све ово је добио на поклон од неког члана породице Кацигиних, који се замонашио у манастиру Хиландару. На челу метоха налазио се иконом. Овај метох је био стално настањен од стране хиландарских монаха и његових сабрата од средине 19  века. Временом је у метоху подигнут параклис, који је до изградње малог Саборног храма 1819. године било једино богослужбено место Нишлија. 

 

Хиландарски  метох,  преко  пута  Саборне цркве,  Ниш, 1937.год.

 

Хиландарски метох, 1939 год.

 

Хиландарски метох разорен је у савезничком бомбардовању Ниша 4. априла 1944. године и никада није обновљен. Место на коме се метох налазио је продат 1947. године. Док је 1987. године, трудом и залагањем хиландарског старца Никанора, а по пројекту архитекте Александра Радовића, започета изградња храма светог Саве на Делијском Вису у Нишу. Темеље храма осветио је епископ нишки Иринеј, а убрзо је поред храма подигнут и конак, који је освећен 1991. године. Хиландарски метох је примио 2000. године Богословију Светих Кирила и Методија из Призрена. Поред храма подигнута је нова зграда Богословије, а храм је у потпуности завршен и освећен 2007. године, руком епископа нишког Иринеја. По благослову епископа Иринеја, храм је посвећен Васкрсењу Христовом.

 

Хиландарски  метох Светог Саве, Делијски вис,Ниш 2007 год.

 

Црква Светог Саве (20 х 10m) зрело је градитељско остварење инспирисано архитектуром Милутинове хиландарске цркве с почетка XIV века. Архитектонска композиција храма остварена је на трикохалној основи, с централним кубетом које носе пиластри, и два мања кубета изнад припрате. Припрата је одвојена од средишњег дела храма нешто дубљим пиластрима. На западни зид припрате надовезује се застакљени трем засведен полуобличастим сводом.

 

Црква Светог Саве у хиландарском метоху, изглед са запада

 

Преовлађује византијски дух који се огледа првенствено у куполама које надмоћно наткриљују средишњи део храма. Ништа мање нису снажни елементи српско - византијског стила, засновани на триконхосу и вишестепеним тракасто профилисаним лучним отворима.

Идејна организација конака заснива се на хиландарском конаку и другим средњовековним облицима овог српског духовног средишта. Структурално решење фасадних површина конака, осликава унутрашњи садржај осмишљен на преко 500 m2 корисне површине. Хиландарски конак као основни предложак остао је у сећању, а новопројектовани изгубио строги црквени карактер и примакао се народном градитељству. Ово је омогућило да се основни садржај конака (собе, апартман за епископа, библиотека, капела, трпезарија с кухињом, и у приземљу иза застакљеног трема ризница и информативна поставка), лакше прилагоди захтевима савременог доба.

Изградња метоха са црквом Светог Саве, као првог храма изграђеног у оквиру града после одласка Турака, битан је цивилизацијски и културни догађај. Као некада с краја XIX века, хиландарски метох с краја XX века обликован је у духу неовизантијског и средњовековног националног градитељства, изникавши из преломног тренутка наше историје.

 

 

Библиотека "Старац Никанор Хиландарац"

Уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Г. Арсенија у парохијском дому храма Васкрсења Христовог при Хиландарском Метоху у Нишу свечано је отворена библиотека "Старац Никанор Хиландарац" у четвртак, 4. марта 2021. године након вечерње службе у овом храму. Библиотека носи нази "Старац Никанор Хиландарац", који је обновио Хиландарски Метох у Нишу.

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev