Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Келије Светог Томе  
 
 
  

Келија Светог Томе Теодула

Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί του Αγίου Θωμά

 

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

 

Ова келија се налази на око 50 метра изнад типикарнице Светог Саве Освећеног, деле исто имање. Сама келија је у виду цркве са веома високом куполом, нешто краће припрате и наоса, а олтар је узан и висок. Данас је келија напуштена и у доста лошем стању чека обнову.

Келија Светог Томе Теодула служила је као саборна келија. Игуман Никифор је око 1564.годне продао ову келију, али је игуман Пајсије успео да је поврати 1586.године и да је успостави као саборну келију., тако да типикарница Светог саве, иако противно типику више није била саборница- тј. саборна келија. Исте те 1586.године келији Светог Томе је додељена келија Плака или Фласка и велика ливада код пирга Светог николе повише типикарнице. Као саборна келија, она је вероватно имала богату библиотеку, на ово указују записи на три штамоане богослужбене књиге из 16.века. припадала је хиландара и почетком 20.века.

(аф-271)

 

 


 

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2017 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev