Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Грађевине Утврђења унутар манастира Улаз
 
 
  

Улазна капија

 

 

 

 

Главни улаз са спољашње стране

 

Главни улаз са спољашње стране

 

Из прича и записа многих посетилаца, ходочасника манастира  од 15. до 19.века се сазнаје да нико од њих у манастир није могао да уђе пре  него се поклони икони Пресвете Богородице која је стајала изнад улаза у манастир и није изговорио молитву посвећену њој.

Једини улаз у манастир налази се на северној страни утврђења, између конака из 1598, и нових конака из 1821. године. Испред њега је чесма коју је 1780. начинио хаџи Тома из Видина. Овај улаз, "порта", настао је још у XIV веку, али је доста страдао у једном земљотресу, па је вeћ у XVI веку био полуобрушен. Обнова овог простора збила се током XVII века. Садашњи улазни трем саграђен је у време игумана Филимона 1636/1637. Отворен је са источне стране и има ниска озидана седишта за одмор путника дуж северног и јужног зида. Покривен је калотом. На зидовима овог простора виде се доста oштeћeнe зидне слике са краја XVIII - почетка XIX века. Приказане су сцене из живота Богородице, поучне параболе (човек који гради на песку и на стени, сиромашни и богати Лазар и др.), неколико Великих празника. У XIX веку досликани су ликови Светог Саве Српског и Симеона Мироточивог, Светог Кирила и Методија.

Кроз дебела дрвена врата, окована споља гвозденим плочама, улази се у отворено мало скоро четвороугаоно двориште, опкољено високим зидовима, намењено одбрани у случају пробоја спољашње капије. Једина зидна слика у овом делу улаза је Деизис у ниши на источном зиду из XIX века. Кроз друга, масивна, гвожђем окована врата улази се у трећи простор који је обновљен, судећи по мермерној плочици узиданој на западној страни, 1628/1629. године. И овде су очувани остаци зидних слика: у ниши над источним пролазом приказана је доста необична представа арханђела Михаила на коњу, вероватно из друге половине XVII века, а у дубокој ниши на западној страни су лепе зидне слике из 1753, са ликовима Богородице, пророка и српских светитеља Саве и Симеона.

Некада се ризница манастира налазила изнад улаза у манастир. Кроз пролаз који су некада такође штитила гвожђем окована врата улази се у отворени трем испод конака, одакле се указују црква, фијала и два огромна чемпреса у хиландарском дворишту.

 

Главни улаз  из дворишта

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2019 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev