Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Грађевине Утврђења унутар манастира Игуменарија
 
 
  

Игуменарија, келија Игуманова

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

 

 

(игуменарија пре пожара 2004 год.)

 

Игуменарија или игуманова келија је велики објекат који се простире од трпезарије краља милутина па све до Великог конака из 19.века, на северо-западној страни манастира. Назив носи по томе што су у њој становали игумани, проигумани, епитропи и други чланови Сабора. Игуменарија се наслања на стари средњовековни зид. Иггуменарија је изграђена 1558.године заслугом игумана Генадија, а велика обнова је била почетком 17.века или 1640.године под руководством игумана Теодосија од када добија данашњи изглед. 1651.године у време игумана јеромонаха Виктора обнова јужног дела игуменарије бива завршена, док је потпуно нова изградња северног дела била завршена 1640.године. игуменарија је изграђена са отвореним лучним тремовима према дворишту. Исте године, на тpeћeм спрату овог конака, уписао је своје име као ктитор проигуман Теодосије. Затворени доксати од другог до четвртог спрата постављени су испред фасаде средњег дела овог конака 1779, односно 1891. године.

У северном делу игуменарије се налзила пекара која је страдала у пожару 2004.године. као и цела Игуменарија. У оквиру игуменарије 1779.године бивају изграђена два параклиса: Светог Димитрија на трећем спрату и Светог Саве српског на четвртом спрату који има куполу. 

 

 

После пожара из 2004 год. (снимак из 2012 год.)

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2019 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev