Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Метоси Метох у Врању  
 
 
  

Хиландарски метох у Врању

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

Манастир Светог Николе код Врања

 

 

Манастир Светог Николе у Врању датира из прве половине 14. века. Манастир је подигао кнез Балдовин који је земљу на којој се манастир налази добио од краља Стефана Дечанског на коришћење 1334. године.
У периоду између 1343. - 1345. године повељом цара Душана Немањића, манастир Светог Николе је постао метох манастира Хиландара. До освајања Врања од стране Турака 1402. године у манастиру су обитавали монаси манастира Хиландар.
Године 1402. манастир Светог Николе напушта монаштво, манастир остаје пуст, и након турског разарања остаје у рушевинама до краја 19. века. Обновљен је 1905. године на темељу старе задужбине, за време Његовог Величанства краља Петра I. Из тог периода датира и иконостас.
Манастир Св. Николе у ХХ веку егзистира као црква, да би 1995. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа врањског Господина Пахомија почела обнова, када је подигнут манастирски конак.

Историјска улога манастира Светог Николе у Врању је од велике важности, а духовни центар Врања и околине годинама је био у нераскидивој вези са Хиландаром, а такође са Православним Истоком и Византијом. Истовремено и веза са Старом Србијом, Косовом и Метохијом.
Храмова слава је 22. маја по новом календару - летњи Свети Никола - када се овде некада окупљало цело Врање, да се помоли Светом Николају архиепископу мирликијскому.
Иначе садашњи храм је је грађен у облику једнобродне базилике са олтарском апсидом на источној страни. Такође након последње обнове дограђена је и купола а у дворишту манастирског комплекса налазе се пирг и спомен-костурница.

Чин монашења који је обављен августа 2011.године, прво је монашење у манастиру Светог Николе након више векова.

 

 

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2018 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev