Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Метоси м6  
 
 
  

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

Метох у Хајдучици, манастир  Хајдучица

 

 

На путу Зрењанин-Вршац близу места Пландиште и Велика Греда налази се село Хајдучица у коме је и истоимени манастир, на 50 м од скретања са главног пута. Црква је посвећена Светим Архангелима. Подигнута је 1939 год. као задужбина Олге С. Јовановић ћерке грофа Дунђерског. Дуго је црква била запуштена са старим конаком и оронулом оградом да би 2004 год била завршена обнова цркве. Уз њу је нови мањи конак и нова ограда.  Иконе на иконостасу, у духу средњевековно- византијског сликарства, радио је руски иконописац Дики 1939. године. Садашње сестринство манастира Хајдучице сачињавају четири монахиње.

Хајдучица је метох манастира Хиландар. У цркви је и икона Тројеручице која је покон Хиландара,крст Господњи као и икона Богородице Схирсхаја Небес на делу олтара који је иконописан.  Манастир је уједно и парохијска црква. Осликавање цркве је у току.   Манастир је активан.

 

 

 

 

 

Метох Сасе,  манастир Пресвете Тројице

 

 

Српски православни манастир Пресвете Тројице налази се у истоименом рударском насељу Сасе, укљештен у брдима између Сребренице и Братунца. Саграђен је 1242. године, а задужбина је краља Уроша I Немањића, чије су мошти и крст дуго времена чувани у овом манастиру. Стари средњовјековни манастир у Сасама био је метох (имање) манастира у Хиландару. Током 1989. године манастир у Сасама прославио је 750 година постојања.  Данас је у току обнова ове средњовјековне светиње.

 

 

Манастир Пресвете Тројице у Сасама прославља Светог цара Уроша као задужбинара и тим поводом је Владика Василије, 5. децембра 2007. године предао манастиру дио моштију краља Уроша (дар Владике будимљанско-никшићког Господина Јоаникија) и дио моштију цара Уроша (дар Његове Светости Патријарха српског Господина Павла).

извор:http://www.manastir-sase.net/

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev