Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Келије Благовести, Евангелисму  
 
 
  

Келија Благовештења, Евангелисму

Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

 

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

 

 

Ова хиландарска келија налази се у Кареји, уз руски конак Свете Тројице или на свега  30 метара изнад Типикарнице, на хиландарској земљи. Познато је да је саму келију подигао Свети Сава српски у ΧΙΙ веку.  До XVII века у њој су активно појали, иконописали и учили за мисионарске послове српски и грчки монаси. У XIX веку келију настањују руски монаси, а управитељ је старац хаџи-Георгије. По његовом упокојењу 1886.године, управу преузима његов ученик монах Партеније, који обнавља келију и обогаћује иконописачку радионицу и преписивачку делатност. 

Монах Партеније пише биографију о старцу хаџи-Георгију. Иконографска школа доживљава врхунац између два светска рата. Келија је имала до  10 монаха који су се бавили мисионарским активностима (таксидиони),  иконописањем и појањем.  Међутим, са октобарском револуцијом, руски монаси нестају и келија се гаси. После другог светског рата у њој је било пар грчких монаха. Данас је келија неактивна. Келија чека обнову као и обнову иконописачке радионице.

 

Више о келији: Благовештењска келија Хиландарског манастира 

Више о келији у књизи: Света Гора Атон и њена Благовештенска породица

 

 

детаљ  носећег стуба

 

 

некада  иконописачка радионица, данас

 

 

иконописачка радионица из 19. века

 

 

 

 

 

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2017 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev