Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Медицина Лечење у Хиландару данас  
 
 
  

Лечење у Хиландару, данас

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и питања пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

На почетку хиландарске болничке традиције постављена су ова упутства Светог Саве, написана у његовом Хиландарском типику, око 1200. године.

„Заповедамо да се за болне изабере ћелија која има облик болнице, и да се поставе постеље болнима за лежање и одмор, и да им се нађе болничар да их двори у свему. А игуман свагда нека долази у болницу и нека од свег срца посећује братију... а братија наша болесна, нека се, уздајући се у ово, не распусте тражећи нешто сувишно... већ нека се уздрже и буду скромни, задовољни само са оним чему је време и што је могуће манастиру донети.”

У светогорској светињи, где је отворена прва српска болница крајем XII века, недавно је освештан други део обновљеног Великог конака и у оквиру њега, манастирска амбуланта у приземљу тако да данас у амбулнати могу да потраже медицинку помоћ; монаси, радници манастира, посетиоци. У том болничком делу, који је некада био својствен бројним манастирима, а данас је права реткост у монашким заједницама, постоји интернистичка, хируршка и офталмолошка амбуланта, ординација има и ЕКГ апарат, а планови су да се опреми малом лабораторијом у којој би могле да се раде анализе крви. Тиме је манастир Хиландар наставио своју традицију још од времена Светог Саве, а пракса је и других светогорских светиња да имају посебан део за болесне и старе.

 

Обновљен конак у коме се налази амбуланта

 

 

Хиландарски монаси имају здравствену заштиту у Грчкој, али је због удаљености и изолованости отварање амбуланте у самом манастиру не само наставак традиције него и врло практична потреба. Најближи дом здравља налази се у Јерисосу, а најближа болница у Полигиросу и општа војна болница 484 у Солуну, до којих треба три сата путовања, и то ако је унапред договорен превоз бродом.

На Светој Гори готово да нема типичних тегоба и болести нашег доба повезаних са стресом попут срчаних удара или рака: оне су врло ретке и најчешће код оних монаха који су боловали од њих пре доласка на Атос. Додуше, у новије време срчани проблеми не заобилазе ни њих. Старијим монасима, а има их који превале и стоту, не прија ни висока влажност ваздуха на Атосу, а појединима је неопходна и двадесетчетворочасовна брига и нега. Честе су и стоматолошке интервенције.

Данас је здравствена заштита свих присутних у манастиру обезбеђена преко ХИЛАНДАРСКОГ ЛЕКАРСКОГ ДРУШТВА

Хиландарско лекарско друштво је струковно удружење чији је циљ обезбеђивање здравствене заштите свештеног монашког братства Свете царске српске лавре Хиландара на Светој Гори Атонској. Основано је у складу са одлуком Свештеног сабора манастира Хиландара и благословом игумана а на иницијативу српских лекара и њихових сарадника који већ дуг низ година добровољно пружају здравствену помоћ хиландарском братству. Друштво је добило и благослов Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја и надлежних министарства Владе Републике Србије, пре свега Министарства здравља.

Оснивање Друштва је у великој мери подстакла и одлука Скупштине Града Београда из 2013. да градске здравствене институције пружају здравствену заштиту хиландарским монасима. Одлуку је потписао тадашњи председник Скупштине Александар Антић.

Трудом здравствених радника и донатора, током последњих година опремљене су стоматолошка, интернистичка, хируршка и офталмолошка амбуланта. Будући да у Хиландару свакодневно борави велики број људи (у просеку око стотину), а сам манастир се налази на веома изолованом месту, потреба за сталним присуством лекара, одговарајуће опремљеном амбулантом и основном апотеком је од веома велике важности.

Приоритет рада Друштва у првих годину дана рада јесте обезбеђивање непрестаног присуства лекара током целе године у манастиру, као и унапређење манастирских амбуланти, опреме и набавка потребног медицинског материјала. Биће настављена и већ започета обука братства у пружању прве помоћи.

детаљи о Хиландарском лекарском друштву

Годинама уназад долазе лекари и стоматолози из Србије.

Хиландару припада и болница архимандрита Василија, саграђена у XIX веку, која се налази мало даље од манастира. У тој болници смештене су стоматолошка и мала хируршка амбуланта са рентген апаратом.

 

Хиландарска болница архимандрита Василија

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev