Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Келије Светог Филипа, Јованица  
 
 
  

Келија Светог Филипа, Јованица

Ιερό κελλί Αγίου Φιλίππου

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и питања пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

 

Хиландарска келија Светог Филипа се налази 15 минута хода од арсане велика Јованица ка Хиландару, са десне стране пута, смештена усред винограда. Келија је данас активна, у њој обитава пар монаха који поред својих редовних активности и службе узгајају винову лозу. У оквиру келије се налази и стари вински подрум.

Дуго је то био мали самостални манастир, тек почетком 14.века постао је метох манастира Ксенофонт. Око 1346.године је манастир Ксенофонт део поседа, ливаду са зградом продао Хиландару за 130 перпера. Око сто година касније два манастира су ушла у спор око власништва над ливадом. Акт светогорског сабора из 1466/1467 год. потврдио је ранију продају и право Хиландара на спорну ливаду. Према ксенофонтској вакуфнами из 1569.год. и османским хуџетима из 1636 год. и 1641 год. Свети Филип је био место унутар Хиландарских синора. Иста вакуфнама сведочи да се метох састојао од једне зграде и  винограда величине 4 дунума, што је све заједно са све четири стране било окружено земљом која је припадала вакуфима манастира Хиландара. На суђењу 1641 год. представници Светогорског сабора из 13 манастира су потврдили изјаву Хиландараца да се ксенофонтски метох налази у хиландарским синорима, као што стоји и у вакуфнами. Поменути турски докумети говоре у прилог томе да се у потпуности ксенофонтски метох налазио у окружењу хиландарске земље што потврђује да се налазио на имању, синора манастира Хиландара.

(аф 261-263)

 

 

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2023 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev