Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Грађевине Утврђења унутар манастира Конак из 1814, велики конак
 
 
  

Конак из 1814.год.

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

 

Највећи данашњи хиландарски конак са северне стране манастира - такозвани Нови конаци - настао је између 1814. и 1821.у то доба, 1812, подигнут је и спрат изнад манастирског бунара, који је претходно већ био обновљен у XVIII веку.

 

Нови или велики конак (снимак из 1998 год.)

 

По светогорској и уопште виэантијској традицији сва манастирска эдања эа становање или економске потребе била су подиэана с унутрашње стране одбрамбених эидова. На тај начин и она су постајала део утврђења, эаједно са пирговима. Нема очуваних эидова који су штитили старију цркву - эадужбину Стефана Немање - и који су имали энатно мањи обим него данашњи.

 

У току пожара 2004 год.

 

Њихови остаци, верује се, очувани су превасходно у најнижим деловима - подрумима и приэемљу јужних конака. Преостао је једино пирг св. Георгија и делом пирг св. Саве. Врло је вероватно, такође, да су снажни и иэдигнути темељи на којима почива црква Св. арханђела остатак куле иэ времена старог Хеландара.

Иэ времена краља Милутина, ако се иэуэму делом пиргови св. Саве и св. Николе, као и трпеэарија, такође је остало мало од некадашњих конака, и то у најнижим деловима.

---

Чесма великог Конака

у средишњем делу дворичне стране великог конака у приземном нивоу, налазио се чесма која је саграђена у исто време када и велики конак 1816.године. урезана је годна у каменуплочу поред саме чесме. чесма има вертиканепиластре равних и конкавних површина, а који имају завршни венац и носе полукружне архиволте. Сазидана је само од тесаног камена кречњака, а једино унутрашња архволта имаизмеђу тесника у спојницама о две опеке и оивичена је редом опеке. 

На предњој страни чесме је каммена плоча са славинама. на њој јеплитак рељеф са три сртуба и два лука. На равној површини је стилизована ваза са букетом цвећа.

чесма данас није у употреби. Старе византијске традиције је већ скоро нестало, а нови укус барока је изражен, нарочито на обради мермерне плоче.

(), (сн)

 

обновљен конак, 2016.год. (поглед са спољашње стране)

 

Обновљен конак (поглед из дворишта)

 


Арходарикон, гостопријемница

 

Арходарикон, гостопријемница

 

 

 

 

 

 

соба  за  госте манастира

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2023 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev