Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Келије Светог Николе, Барбера  
 
 
  

Келија Светог Николе, Барбера

Ιερό χιλανδαρινό Κελλί του Αγίου Νικολάου του Μπαρμπερά

 

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

Келија Светог Николе на Хухлији, први пут се помиње у другој половини 17.века, што не значи да је постојалаи много раије. У њој почива глав кратовског митрополита михаила од 1668.године. Хиландарски проигуман Симеон је пре 1691.годн, "испросио" од темишварског владике Михаила 1000 грошева за обнову келије. Доције је носила име Мурова, а почетком 20.века  Барбера/Бербера. Почетком 20.века по сведочењу, налазила се испод пута што води за хиландар, одмах до руског светоандрејског скита. Имала је јак извор  и огромну цистерну испод које је била воденица.

Поред две познате хиландарск келије посвећене светом Николи, у архивалијама манастира хиланара се помиње и трећа келија Светог Николе у Кареји, и то на горњој страни пута јкоји води од конака за Хилендар. Шта је тачно било са овом келијом , се данас незн поуздано али се из триода из 1686.године види  даједна од три Светониколске хиландарск келије једна сигурно није издавала већ је користила за смештај хиландараца, као конак, тако је било до краја 19.века. једна келија звана Морина, била је заложена 1724.годин због манастирског дуга.

Ова хиландарска келија се налази у близини Кареје. У њој је до скоро био један монах Никола. Кедак – (центар за очување светогорског наслеђа) је 1996. године урадио реконструкцију и поправку зида и балкона на овој келији. Данас је цела келија обновљена и активна.

 

(аф-272), (сх)

 

1911-2002

 

 

 

 

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2019 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev