Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Грађевине Утврђења ван манастира г22
 
 
  

Објекти у околини Хиландара

 

 

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

Крст Светог Симеона Мироточивог

 

 

Крст Светог Симеона Мироточивог се налази на путу од Хиландара ка арсани Светог Василија; у непосредној близини цркве Благовештења,м или гробљанске цркве.

 

https://www.afon-balkani.org/1057106610411048105810481071-2015/3

 

 

Чесма Архимандрита Василија

 

 

На пола пута од Хиландара ка мору, тј. арсани Светог Василија, архимандрит Василије Хиландарац је 1902.године сазидао чесму за спомен на посету краља Александра Обреновића, Хиландару. Краљ је био у Хиландару од 21. до 25.марта 1896.године што се види из натписа на каменој плочи. 

Чесма је подигнута у огради винограда, који је засадио исти архимандрит  Василије. Зидана је каменом, дуга је 6,90 метара, а висока 2,45 метара. Средњи део је обрађен у облику малих пирамида, према њему је ниша са полукружним луком.

Чесма и данас служи. по својој архитектури представља малу стилску импровизацију, која се више не наслања ни на какве утврђене типове.

(сн)

 

Штала, мазгара, сенара и хатларница

 

 

Комплекс штале са кућом мазгара (хатларницом) и сенаром манастира Хиландара налази се изван манастирских зидина, недалеко од северног зида. Ради се о комплексу састављеном , с почетка од четири различите грађевине, од којих су данас очуване три. Постојеће грађевине формирају комплекс који у основи има облик слова “Г“ (чији се дужи крак простире у правцу север-југ).

Двоспратна грађевина (кућа мазгара), која се налази на југу, ослања се са северне стране на једноспратну (стају), издужене основе, а ова, пак, са своје северне стране на један други, знатно виши објекат (сенару), постављен попречно. На јужном зиду сенаре још су видљии трагови једне дугачке зграде, паралелне са источне стране са издуженим објектом штале. Ова зграда је такође служила као штала и срушена је релативно скоро.

 

Хатларница, зграда за мазгаре

 

Нема података о времену настанка и о фазама градње комплекса. Изгледа да је настао у 19. веку у различитим али међусобно блиским, временским интервалима. Новије доградње из двадесетог века нису измениле изглед, архитектонску физиономију, као ни функцију комплекса. Судећи по додирној спојници северног зида стаје са југозападним крајем зграде сенаре, можемо да претпоставимо да је сенара вероватно настала пре стаје .

Основни принципи интервенције на комплексу  су очување у највећем степену аутентичности конструкције, задржавање типологије, задржавање и конзервација свих историјских и декоративних елемената и сваке историјске фазе три грађевине, које сачињавају комплекс.

Случај комплекса стаје – сенаре манастира Хиландара је од посебног значаја, пошто јасно можемо да дефинишемо његову намену и због тога што је један од најкарактеристичнијих и најрепрезентативнијих објеката ове врсте, сачуваних на Светој Гори.

 

мазгара

 

Посебно је значајан рад на реконструкцији штале, дугачког приземног објекта са архитектонски занимљивом дрвеном кровном конструкцијом, који ће након реконструкције сачувати изворни изглед. Кровна конструкција примењена на објекту штале је типа “просте вешаљке“, постављена по принципу “рог везач“ Може се сматрати претечом савремених дрвених решеткастих носача који су се појавили средином 20. века, дакле 150 година након градње комплекса. У објекту неће бити постављена таваница тако да ће амбијент, уз промену намене, остати аутентичан.

 

сенара

 

Објекат Сенара је пуштен у употребу у априлу 2006. године. До априла 2007. завршену су и последњи радови на друга два објекта, Штали и згради за мазгаре (Хатларници). Данас се ови објекти користе за смештај поклоника и радника манастира.

извор: www.hilandar.org

 

Перионица

 

 

Перионица је смештена на око 120 метара северно од манастира Хиландара, на извору воде од које након десетак метара се вода улива у поток, и ово је би главни разлог да се перионица изгради управо на овом месту. На Светој Гори има врло мало сачуваних перионица, тако да је ова Хиландарска нека врста раритета.

Незна се када је тачноо саграђена ова шерионица, има је на бакрорезу из 1757.године тако да је сигурно да је постојала већ почетком 18.века. По типу градње, архитекте и историчари уметности је смештају у 16. или 17.век пошто има елементе изграђених лукова и пресведених стубова који се срећу код пиргова из 11. и 12.века. Објекат је правоугаоне основе величине 8х5 метара. јужни и источни зид су отворени и пресведени луковима, док су северни и западни зид затворени. Лукови су изведени од опеке и навише су пресведени у две полукалоте. Кров је сачињен од камених плоча. Дуж северног зида је смештено камено корито у које се каналом улива казан , уз западни зид у којем се кувала вода, а од корита даље се наставња камени канал који се уливао у поток. перионица је озидана каменом и опеком везани белим чврстим малтером. На јужном зиду је изведено декоративно лице опеком у степеничастом украсу. Данас перионица није у функцији и у фази је обнове.

54.МК

 

Крст у винограду

 

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev