Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Иконопис Чудотворне хиландарске иконе  
 
 
  

Чудотворне хиландарске иконе

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и питања пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

Богородица Тројеручица Богородица Млекопитатељица
Богородица Попска Богородица Одигитрија-Мозаична
Богородица Акатистна Богородица Клисијарска
Богородица​ Несагоревша у пожару Богородица Дохијарска
Необорива стена  

 

ЧУДОТВОРНА ИКОНА - БОГОРОДИЦА ТРОЈЕРУЧИЦА

 

Икона Богородице Тројеручице је најпоштованија икона у Хиландару и најзначајнија икона српског народа. По предању, припада реду нерукотворених икона, оних које је иконописао апостол и јеванђелист Лука, први сликар хришћанства. На њеној другој страни је насликан Свети Никола.

Икона је добила име у VIII веку. У то време се појавила иконоборачка јерес, а један од њених највећих противника је био Јован Дамаскин, тада још световњак. Зато што је писао против иконоборства, одсечена му је десна рука. Држећи одсечену у здравој руци, Јован Дамаскин се целу ноћ молио пред иконом Пресвете Богородице да му исцели руку како би наставио да пише о поштовању светих икона. И, чудо се заиста догодило. У знак захвалности светитељ је дао златарима да искују руку од сребра и да је поставе на икону.

Након чудесног исцељења Јован Дамаскин се замонашио. Монашки живот је проводио у лаври Светог Саве Јерусалимског, у коју је понео и икону своје Добротворке Тројеручице. У лаври су се налазиле још две светиње: чудотворна икона Богородице Млекопитатељнице и патерица - игумански штап Светог Саве Јерусалимског. Према предању,овај светитељ је на самрти прорекао да ће у манастир доћи један царски син његовог имена - Сава, и да ће при његовом поклоњењу причвршћени штап пасти на земљу. Завештао је да се новом Сави као благослов дају обе манастирске светиње.

Његовом завештању Јован Дамаскин је додао своје - да се том царском сину да и икона Богородице Тројеручице. 

Пет векова касније пророчанство Светог Саве Јерусалимског се обистинило. У лавру је дошао српски монах Сава. Док се поклањао светитељевом гробу, игумански штап је пао. Исто чудо се поновило и следећег дана. Тако су се разрешиле све сумње монаха да је српски Сава онај кога су чекали. Чудотворна икона Богородице Тројеручице је чувана уз дворове свих владара из немањићке лозе. До краја XIV века је прешла са двора српског цара Душана Силног у манастир Студеницу. Почетком 15. века је Студеница постала мета турских освајача. Обавештени да Турци долазе ка манастиру, монаси су се на брзину постарали да из њега спасу највредније драгоцености. Тако су икону Богородице Тројеручице учврстили на самар једног магарета које су пустили да иде куда га води Богороди;ина воља. Магаре је прешло готово целу Србију и Македонију да би дошло на Свету Гору, где се зауставило недалеко од Хиландара.Видевши и схвативши шта се дешава, манастирски оци су му похитали у сусрет. Када су скинули икону, магаре је пало мртво.

Крајем XV века Хиландар се нашао у тешкој ситуацији због избора новог игумана. Многобројни монаси српске, руске, грчке и бугарске националности никако нису могли да се сложе. Али за време једног вечерња се са иконе јасно чуо глас Пресвете Богородице да је она игуманија манастира. Сутрадан, на јутрењу, икона је била на игуманском месту. Мислећи да је у питању нека превара, монаси су је вратили у олтар. Међутим, и наредног дана се поновило исто. Тада су схватили да више не треба да размишљају о избору игумана, нити да померају икону са игуманског места. Тако је Богородица Тројеручица постала игуманија и заштитиница Хиландара. Године 1905, на молбу заповедништва високих официра руске војске, која се налазила у рату са Јапаноом, начињена је копија иконе Богородице Тројеручице. Била је послата на бојно поље као помоћ православној руској војсци. И Руси су заиста почели да односе победе. Када је између два царства склопљен мир, копија је враћена у Хиландар.

Деведесетих година XX века величанствена копија Богородице Тројеручице је стигла у Србију. Ова копија столује у храму Светог Саве на Врачару. Постављена је у посебан проскинитар који стоји у наосу храма, уз сам игумански престо. Испред ње непрестано гори велико кандило, а уље из њега је већ многе излечило од разних болести. Икона Богородице Тројеручице је прва светогорска светиња која је, и поред канонске забране, изнесена са Свете Горе. Године 1993. је петнаестак дана боравила у цркви Светог Димитрија у Солуну, где ју је видело више од милион верних. Том приликом се десило још једно у низу њених чуда - слепи од рођења је у тридесет трећој години прогледао.

 

 

ЧУДОТВОРНА ИКОНА - БОГОРОДИЦА МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦА

 

Богородица Млекопитатељница (Галактотрофуса) представља ређи тип иконе. На њој је приказано како Пресвета Богородица доји (пита) Христа Младенца. Ова икона се најпре налазила у манастиру Светог Саве Освећеног у Јерусалиму. Са светитељевом патерицом, била је завештана будућем Сави, царском сину који ће, као обичан поклоник, доћи у манастир. Требало је да при његовом поклоњењу гробу Саве Јерусалимског причвршћени игумански штап падне. Почетком XIII века, када је у манастир дошао српски монах Сава, ово пророчанство се обистинило. Тако је Свети Сава Српски на дар добио патерицу Саве Јерусалимског, икону Богородице Тројеручице, која је припадала Јовану Дамаскину, и икону Богородице Млекопитатељнице.По повратку на Свету Гору, икону Богородице Млекопитатељнице је поставио у Испосницу у Кареји. Али том приликом је направљен преседан - икона је стављена лево од царских двери, на место које припада Христу.

 

 

ЧУДОТВОРНА ИКОНА - БОГОРОДИЦА ПОПСКА

 

Икона Богородице Попске (Поповске) је литијска икона. На њенојполеђини је насликано Ваведење Пресвете Богородице, рад једног од најбољих иконописаца тог времена. Исти зограф је, око 1360. године, осликао велики Деизисни чин за иконостас хиландарске цркве и минијатуре јеванђелиста у Романовом јеванђељу. Богородица Попска је пресликана у XVI или XVII веку, а Ваведење је сачувало свој првобитни изглед.

У вези са овом иконом предање казује да је један иноверни свештеник настрадао док је, издавши се лажно за православног јереја, на литији носио ову свету икону. Он је наиме дошао у посету Хиландару и преставивши се као православни хришћанин, остао неко време у гостима. Међутим, на једној литији овај лажни свештеник, из разлога познатих једино Свевидећем Богу, изненада је пао у море и утопио се, док је у рукама носио ову Богородичину икону. Други извори пак казују да је за време литије Христос желео строго да га укори ради кривоверја, те да се због тога рука младенца и беспочетног Бога налази у овом необичном положају. Од тада се литије и освештање воде савршавају са овом светом иконом и пошто је увек носе свештеници, добила је име Попска. Богородица Попска стоји у Саборном храму, постављена уз североисточни стубац. Пред њом се после сваке службе даје отпуст, када свештеник говори: “Молитвама светих отаца наших, Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нас и спаси.”

(атл.)-иконе

 

 

ЧУДОТВОРНА ИКОНА - БОГОРОДИЦА ОДИГИТРИЈА, Путеводитељица

МОЗАИЧНА ИКОНА

 

Икона Богородице Одигитрије (Путеводитељке) урађена је у техници мозаика. Припадала је првом српском светитељу - Симеону Немањи. Он је на самрти тражио од свог сина, монаха Саве, да му донесе ову икону. Пред њом је појао псалме све док није издахнуо. Данас ова икона заузима централно место у ризници нове хиландарске библиотеке. Пред њом се метанише и тражи опроштај за сваки посао који се предузима у овом делу манастира. Године 1996. је направљена копија Богородице Одигитрије за потребе Историјског музеја Србије.

 

 

ЧУДОТВОРНА ИКОНА - БОГОРОДИЦА АКАТИСТНА

 

Икона Богородице Акатистне је постављена на олтарску преграду главног храма у Хиландару. Око ње је, у малим сценама, илустрован цео акатист - химна Пресветој Богородици.

1837. године због непажње ондашњег црквењака запалио се олтар Саборне цркве, у којој је стајала ова икона. Иако је олтар скоро у потпуности изгорео, ова света икона остала је нетакнута. У том пожару пред њом је читан Акатист, те је због тога добила име Акатистна.У вези са овом иконом постоје казивања према којима је Светом Сави открила благо закопано недалеко од манастира, које је он пронашао и захваљујући томе наставио са радовима изградње манастира. О томе међутим нема говора у његовом житију. Ова света икона се и данас налази међу престоним иконама на десном крају иконостаса Саборне цркве.

(атл.)-иконе

 

 

ЧУДОТВОРНА ИКОНА - БОГОРОДИЦА КЛИСИЈАРСКА

 

Икона Богородице Клисијарске (Еклесијархова) је добила име по црквењаку (еклесијарху) којег је уразумила. Предање каже да је тај црквењак био помало немаран. Требало је да одржава кандило пред иконом Пресвете Богородице које се често гасило због промаје. Палећи га једном приликом, еклесијарху су се отеле непримерене речи. Али истог часа је онемео. Моћ говора му се вратила тек после бројних метанија и много проливених суза. Легенда каже да је од тада постао најревноснији слуга у храму Господњем.

 

 

ЧУДОТВОРНА ИКОНА - НЕСАГОРЕВША У ПОЖАРУ

 

Ова света икона у великом пожару 1722. године није изгорела. Те године страшна ватрена стихија уништила је пола манастира, претворила у згариште већину манастирских здања. Саборни храм остао је читав, иако су многа црквена блага и хрисовуље изгореле, јер су се налазиле у манастирској ризници. Ова света икона стајала је у подруму, који је такође изгорео, али је остала нетакнута. Огарављена икона је извађена испод пепела и постављена у олтар главне цркве Хиландара, где се и данас чува.

(атл.)-иконе

 

 

ЧУДОТВОРНА ИКОНА - БОГОРОДИЦА ДОХИЈАРСКА

 

Икона Пресвете Богородице Дохијарске носи име по дохији - магази. То је просторија која служи као спремиште за храну и остале манастирске потрепштине. Настојатељ магазе - дохијар, има одговорно послушање да пуни дохију и да из ње раздељује намернице за кухињу и монашке потребе. Због тога над њим бди Пресвета Богородица.

 

 

 

ИКОНА НЕОБОРИВА СТЕНА

 

Богомајка монументалног изгледа где се истиче њен смирени и по мало одсутни лик. Ово је литијска икона пред којом се по предању, пред косовски бој помолила српска војска на челу са Светим кнезом Лазаром. Одаје достојанство Милостиве Заштитнице, и симбол је српске туге за палим царством. Данас се икона налази у ризници манастира Хиландар.

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2023 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev