Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Метоси Метоси Будимља (у Црној гори и Албанији)  
 
 
  

Хиландарски метоси Будимља (у Црној Гори и Албанији)

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

Најстарији српски црквени посед на овом простору, заснован у време Стефана Немање,између 1198. и 1199. године, припадао је манастиру Хиландару. У Плаву је издвојено село на реци Луки (данас Ључи) под Виситором и два планинска предјела: један у југозападномдијелу области код села Врмоше, а други у југоисточном дијелу код Богићевице.

Хиландарски посед било је и село Досуђе испод планине Гребен код Плава. Сматра се да га је Хиландару доделио краљ Урош Први (1243–1276). Хиландар је имао и један свој метох у Врмоши, која данас припада Албанији. На простору данашње сјеверне Албаније,која је територијално припадала Будимљанској епархији, хиландарски метох био је и Алтин, средњовјековна област у поречју реке Валбоне.

У Првој и Другој дечанској хрисовуљи помиње се као дечанско властелинство — село Трепча, данашње село Мартиновићи, које се налази између Плава и Гусиња, на лијевој обали реке Ључе. Такође, овом властелинству припадала су и село Добра Река, данас Коњухе, и село Грнчар, које се у повељи помиње као Грнчарево.

*Манастирски метоси у области Будимљанске епархије.др Јово Медојевић

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev