Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Документи Оснивачка повеља Стефана Немање  
 
 
  

Оснивачка повеља Стефана Немање

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и питања пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

 

Превод повеље:

Искони створи Бог небо земљу и људе на њој и благослови их и даде им власт над свим створењем својим. И једне постави цареве, друге кнезове, друге господаре, и свакоме даде пасти стадо своје и чувати га од свакога зла које наилази на њ. Зато, браћо, Бог премилостиви утврди Грке царевима, а Угре краљевима, и сваки народ раздели, и закон даде и нарави установи, и господаре над њима, по обичају и по закону распоредивши својом премудрошћу.

Стога по многој својој и неизмерној милости и човекољубљу дарова нашим прадедовима и нашим дедовима да владају овом земљом српском, и Бог свакојако управљаше на боље људима, не хотећи човечје погибли, и постави ме великога жупана, нареченога у светом крштењу Стефана Немању. И обнових своју дедовину и већма утврдих Божјом помоћу и својом мудрошћу, даном ми од Бога, и подигох пропалу своју дедовину и предобих: од морске земље Зету и са градовима, а од Арбанаса Пилот, а од грчке земље Лаб са Липљаном, Дубочицу, Реке, Загрлату, Левче, Белицу, Лепеницу. И Божјом помоћу и својим трудом то све придобивши, поспешењем Божјим, пошто је моја владавина одасвуд примила мир и тишину, почех подстицати мисао своју и поучавати ум свој да желим и да се бринем за душу своју, у који ћу број бити убројан у дан страшнога суда, и како би ми било могуће примити анђелски и апостолски образ, и последовати Владичиним речима: "Узмите јарам мој на се и научите се од мене, јер сам кротак и смеран срцем; јарам је мој благ и бреме моје је лако".(1)

Када је прошло много времена, Владика мој премилостиви не превиде мољења створења свога, но као штедри трудоположник и наградитељ, који рече пречистим својим устима: "Не дођох призвати праведника, но грешнике на покајање",(2) и пошто ми се по милосрђу његову изненада указало погодно време, и све овога света, част и слава дође ми као ништа, и сва красота овога живота и диван изглед, показа ми се као дим, а Христова љубав све више се везиваше за мене, макар и недостојног, ја одмах оставих владавину моју и све моје, различно моје, пошто се тако изволело Христу и пресветој Госпођи Богородици. И удостоји мене грешнога свога јарма благога и сатвори ме заједничара часног и анђелског и апостолског образа малога и великога. Када се ово свршило са мном, пошто се овако устројило, оставих на престолу мојем и у Христом дарованој ми владавини љубљенога ми сина Стефана, великога жупана и севастократора, зета Богом венчанога кир Алексија, цара грчкога. И макар и недостојан да се наречем слуга Христов Симеон монах, благослових га сваким благословом, као што благослови Исак Јакова сина својега, да он напредује у сваком делу добром у владавини својој, и да буде добросрдан према крстијанском свету, и да се брине за цркве и за оне који служе у њима, и да не буде никако зазоран од Творца свих и Господа. А после овога, вољом Владике мога Исуса Христа, као што објављује Писмо: "Ниједан пророк није примљен у своме отачаству",(3) поче се подизати мисао моја да напустим познате моје и децу и нађем неко место, и да ту добијем спасење. И не остави мене Владика мој, ни моје жеље, јер се још више радује због грешника који се каје.(4) Изиђох из отачаства свога у Свету Гору, и нађох манастир некада бивши, звани Хиландар, Ваведење свете и преславне Владичице наше Богородице, где не беше камен остао на камену, но сасвим разваљен. И потрудивши старост своју, уз помоћ сина ми великога жупана Стефана, удостоји ме Владика мој да му будем ктитор. И делове његове уништене потражих и обнових га по вољи Владичице Богородице, и пошто испросих парике од цара у Призрену, дадох од њих манастиру у Светој Гори Светој Богородици, Тетивљу, Трње, Ретивштица, Трновац, Хоча и друга Хоча и трг ту, и два винограда ту насадих; и 4 пчелињака: један у Трпезама, други у Дабшору, трећи у Голишеву, четврти у Парицима, а за сваким пчелињаком по два човека; и планину Богачу; а од Влаха, Радово судство и Ђурђево, а свега Влаха 170. И дадох од стоке што сам могао, и у Зети кобиле и соли 30 мерица. И ако ко од манастирских људи или Влаха побегне под великога жупана или код кога другог, да се опет враћају; ако ли од жупанових људи дођу у манастирске људе, да се опет враћају. И све што дадох манастиру у Свету Гору, да не треба ни моме детету, ни моме унучету, ни моме рођеноме, ни коме другоме. Ако ли ко ово измени, да му Бог суди и да му је Света Богородица супарница на страшном суду оном и ја грешник Симеон.

Крст Симеонов и потписаније

 

Библијски цитати

1. Мт. 11, 29-30.

2. Мт. 9, 13.

3. Мт. 13, 57; Мк. 6, 4; Јн. 4, 44.

4. Лк. 15, 7.

 

Коментари

 

Једне постави царевима - Аренга (уводни део) Хиландарске повеље Симеона Немање утврђује основе владарске идеологије, која у складу са византијским схватањима почива на идеји хармоничне хијерархије и поделе права одн. дужности. Извор права и устројитељ читавог политичког и правног поретка у свету је, према тим схватањима, Бог. О томе капитална расправа Г. Острогорски, Византијски систем хијерархије држава, и друга, Византијски цар и светски хијерархијски поредак, у: Сабрана дела Георгија Острогорског В. О веровањима и схватањима Византинаца, Београд, 1970, 238-277. О идеологији саме ове повеље: В. Мошин, Самодржавни Стефан кнез Лазар и традиција немањићког суверенитета од Марице до Косова, О кнезу Лазару, Научни скуп у Крушевцу 1971, Београд 1975, 14-16.

Нашим прадедовима - од битног је значаја истицање континуитета самодржавне одн. суверене власти коју Немања наслеђује од предака који су владали "овом земљом српском". Немањићки легитимитет, дакле, почива на преднемањићком легитимитету српске државности, која има своје утврђено место у светском хијерархијском поретку и јасну провиденцијалну функцију. Отуда Немања, успостављајући своју власт као велики жупан, само "обнавља своју дедовину" одн. "подиже пропалу своју дедовину" па је то, значи, акт реституције већ раније конституисаног, а не конституција новог.

Морска земља - Приморје или "Поморје" у ширем смислу речи, Зета (раније Дукља) са градовима - Скадром итд. Арбанаси - синоним Арбаније, Албаније, одн. арбанаских земаља (у Савином Житију Светога Симеона то је "Рабан"). Пилот је област у залеђу Скадра. Грчка земља је територија под непосредном влашћу Византије. Лаб - област око реке Лаба. Липљан - у средишњем делу Косовске котлине. Дубочица (Глбочица) - у поречју Јабланице, леве притоке Јужне Мораве. Реке - лева обала Јужне Мораве испод Јастрепца. Загрлата - око Ђуниса Левче - у изворишту Лугомира, леве притоке Велике Мораве. Белица - око реке Белице, северно од Левча. Лепеница - око реке Лепенице, северно од Белице. Вид. и коментар Савиног Житија Светог Саве, на стр. ове књиге.

Севастократора - Стефан Немањић је као зет византијског цара Алексија III Анђела ("Комнина"), ожењен његовом ћерком Евдокојом, добио високу дворску титулу севастократора.

Као што благослови Исак Јакова - Вид. Пост. гл. 27. Хиландар - Подизање Хиландара овде је приказано тачно као "обнова" тј. као подизање новога на темељима старог, грчког манастира. Истиче се при том помоћ Немањиног наследника Стефана, као и дар византијског цара Алексија III.

Милеје - Крај у Светој Гори где се налазио Хиландар. О томе: М. Живојиновић, Манастири Хиландар и Милеје, Хиландарски зборник 4 (1978) 7-16. Сва паричка села која су дата Хиландару налазе се у ближој или широј околини Призрена, тада на византијској територији.

Власи - Првобитно остатак романизованих балканских старинаца, које су Срби затекли у планинама као сточаре. Потом, етнички асимиловани и посрбљени, Власи у средњовековној Србији чине социјалну категорију, становништво сточарског занимања и строго утврђених права и обавеза. Влашко "судство" је територија, подручје под влашком јурисдикцијом, тј. под јурисдикцијом именованог влашког старешине.

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev