Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Библиотека Вуканово јеванђеље  
 
 
  

Вуканово јеванђеље

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и питања пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

 

Вуканово јеванђеље је једно од најстаријих и најважнијих споменика српског језика. То је такође једини рашки споменик из тог времена. Оно се чувало на Светој Гори у карејској ћелији светог Саве. Одатле га је у Русију однео Порфирије Успенски и оно се и данас налази у Санкт Петербургу у његовој Националној библиотеци. Далеко је скромније украшено него Мирослављево јеванђеље.

Настало је у Рашкој у време када је владао Вукан Немањић (најстарији Немањин син). После Немањине смрти дошло је до сукоба браће због престола. Мислило се да је јеванђеље посвећено Вукану, али данас се већина истраживача слаже да је оно написано раније, у време прве владавине Стефана Првовенчаног (1196-1202). У том запису старца Симеона била је посвета Стефану, а када је Вукан завладао и Стефан био протеран, изгребано је Стефаново име и написано Вуканово. Запис старца Симеона морао је настати пре 1202. јер је Вукан тад завладао Рашком.

 

 

Ово је изборно јеванђеље и припада новом, Мстиславском типу (везан за руску традицију). Већина потоњих јеванђеља је овог типа. Рукопис је већим делом сачуван, има 189 листова, недостају само мањи делови. Учествовало је 8 писара, али нису сви дали једнак допринос преписивању овог дела. У првом делу (1/6 рукописа) смењују се писари, а након тога имамо само једног - старца Симеона. Ово упућује на то да је посао почео у некој писарској радионици, а касније наставио вероватно у манастирској писарској радионици. У запису Симеон каже да је посао завршио у Пећи у граду Расу. Пећ се односи на пећину. Рас је био утврђен град, испод њега су монашке пећине, испоснице.

Фототипско издање је из 1967. године, а издао га је Јосип Врана. Фототипско издање треба да буде као оригинал - у истом формату, баш како је оно заиста изгледало. Ово фототипско издање је у смањеном формату и друге је боје.

Писари (8) припадају различитим традицијама. Главни писар (старац Симеон) користи у великој мери лигатуре, што је одлика рашке правописне школе, као и „дебело јер“ које други писари нису имали.

Вуканово јеванђеље је преписано са два предлошка. Први предложак је знатно архаичнији и већина истраживача се слаже да је то морао бити старословенски архаични предложак. Други део је преписан са неког другог предлошка, али ту се истраживачи не слажу да ли је у питању предложак руске или македонске провенцијенције.

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev