Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Келије Светог Јована Крститеља  
 
 
  

Келија рођења Светог Јована Крститеља, Продрому

Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Τιμίου Προδρόμου

 

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

храм са  конаком и трпезаријом

 

На почетку Хиландарске долине, из правца Кареје, са леве стране пута у кестеновој шуми, а преко пута келије Барбера, налази се ова хиландарска келија, са једнобродним параклисом, који се састоји из четвоространог наоса и олтара.

Ову келију је основао сам Свети Сава. Попут многих хиландарских келија у Кареји и ова келија има свој комад земље на Јовањици. Такође, имала је и право на бесплатан смештај у Дафнију за све своје госте. Руски монаси су ову келију насељавали од 1882. када се помиње први руски старац келије Никанор (Кашин). Њега је 1890. наследио његов ученик Герасим (Попов), који је окупио велико монашко братство. Већ 8. новембра 1896. манастир Хиландар даје благослов да се овом братству придода и суседна келија Св. Јована Богослова. Старац Герасим је сву енергију уложио у обнову и изградњу новодобијене келије Светог Богослова, што је спасило келију Светог Претече од претераног утицаја руског градитељства на њене грађевине. Градећи нов братски корпус и келијску цркву у суседној келији, сачували су стару цркву келије Светог Јована Крститеља. Према записима из тог времена у келији Св. Крститеља чуване су Чудотворне иконе Св. Јована и Пресвете Богородице, као и део Часног Крста и честице разних моштију. У келији се налазила и икона Св. Јована Богослова из XIII. века, коју су највероватније касније пренели у суседну келију.

Келија Светог Јована Крститеља је 1913. година имала 10 свештенослижитеља и 80 монаха.

 Ова келија је до скоро била активна, у њој се подвизавао о.Рафаил, србин, који је овековечен у емисији Духовници Студија Б.

Након његовог упокојења, келија је неко време била напуштена, да би је затим населио филотејски монах пореклом Швајцарац. Његовом непажњом келија је прошле године изгорела. 

(извор: http://svetogorskestaze.blogspot.com)

 

о.Рафаил

 

 

Наос, иконостас и травеји

 

 

Наос , иконостас и травеј

 

 

храм  и  трпезарија

 

Келија након пожара 2017.год.

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev