Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Келије Светог Саве и Светог Симеона  
 
 
  

Келија Светог Саве и Светог Симеона Мироточивог, Јованица

Αγίων Πάντων

 

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и питања пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

Келија Светог Саве и Светог Симеона Мироточивог налази се у близини хиландарске арсане Јованица, у окружењу макије и појединих маслина. Ову келију је основао јеромонах Мојсије по благослову манастира Хиландар на земљишту које припада манастиру Хиландар. Иначе је ово подручје Свете Горе због богатства шумом, удаљеношћу од путева и суровим тлом, често место за подвизавање монаха пустињака.

Ова келија је метох/читлук хландарске келије Светог Игњатија Богоносца у Кареји. Како би келија Светог Игњатија могла да преживи, јер се у њој крајем 19.века подвизавало скоро 50 монаха, о.Мојсије тражи економску помоћ од ман.Хиландара. Добија је у виду метоха/читлука на којој део братства келије светог Игњатија, на челу са о.Мојсијем одлази на Јованицу, гради келију Свих Светих и параклис Светог Саве српског и Светог Симеона Мироточивог као и конак за 12 економа и формирају велику економију на којој ће се узгајати маслине и поврће. За потребе келије је убрзо изграђено и пристаниште за бродове испред саме келије, на Јованици.

Јеромонах Мојсије се на Јованици препустио молитви, али 9 марта 1908.године је брутално убијен од стране пљачкаша од када руско братство  полако запоставља ову келију и већ 1920 године је ова келија напуштена.  Данас монаси често причају приче о овој келији и злу које је претрпела. Данас и даље постоји црква и део келије.

1970.године Хиландар обнавља ову келију и пристаниште и данас га Хиландар користи као своју главну луку у коме се највећи део поклоника који долазе на Свету Гору из Уранополиса искрцавају, а који иду за Хиландар. То је прва арсана тј.пристаниште на које трајект из Уранополиса стаје. Ту најчешће комбији манастира Хиландара чекају трајект који поклонике даље возе до Хиландара.

До скоро је у њој био о.Пантелејмон, Немац који се упокојио у Мађарској, одличан појац. До скоро је у њој био и монах Јован Хиландарац, најстарији монах Свете Горе, баштован, један од најпоштованијих у последње време, упокојио се у својој 104. години живота.

 

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev