Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Грађевине Утврђења ван манастира Пирг светог Георгија, Арбанашки пирг
 
 
  

Пирг Светог Ђорђа, Арбанашки пирг

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

 

        

 

 

 

 

Недалеко од скита Свете Тројице налазе се рушевине Арбанашког или Албанског пирга. Нема тачних података када је настао пирг Светог Георгија или Арбанашки пирг и ко га је саградио, вероватно су списи нестали у некој недаћи или их је појео зуб времена. Овај пирг је откупио Иван Кастриот око 1430.године, отац Ђорђа Кастриота Скендербега-  вође Арбанаса, Албанаца, да би се ту по потреби могао склонити. Иван Кастриот и његов млађи син Репош су се замонашили у Хиландару и након упокојења су сахрањени у хиландарском католикону. Иначе су Срби Кастриоте били велики ктитори Хиландара и својим аделфатима су га значајно помагали. По упокојењу монаха Кастриота, пирг је по уговору враћен манастиру Хиландару. Албански пирг је  уживао  заштиту и помоћ  Влашких војвода у 16.веку. Тако је војвода Радул од Афумација подигао и келију или цркву Светог Николе у кругу овог пирга.Овај пирг је имао своје обитељи којима је припадао тзв. Јерусалимски типик по којем су се управљали. Крајем 17.века у овом пиргу је боравио старац Петроније заслужан за повезивање више књига. На бакрорезу из 1757.године овај пирг се  приказује као добро организована утврда са одбрамбеним зидом који је опасавао пирг и више зграда уз њега.

Од пирга, основе око 6 х 7 метара, очувани су зидови, до висине око 5 метара, који су били ојачани пиластрима. Његова намена је била да чува прилазе манастиру са копнене стране. Претпоставља се да је у самом пиргу била црквица посвећена Светом Ђорђу.

(аф-247)

         

светлописи из 2016.год.

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev