Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Грађевине Утврђења ван манастира Агиазма
 
 
  

Агиазма, чесма-крстионица светог Харалампија

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

 

 

Данашња агиазма или чесма крстионица је изграђена око 1700.године на месту где  се  још од 4.века налазила крстионица. Ова агиазма је посвећена Светом Харалампију и налази се на око 50 метара од пирга краља Милутина, са леве стране пута од Хиландара ка арсани Светог Василија. Била је у склопу старе цркве Светог Харалампија од које се данас могу видети само рушевине. 

---

Чесма или агиазма се састоји од резервоара за скупљање воде која даље отиче у мали базен. Изнад базена је трем са два ступца чије су три стране отворене и засведене полукружним луковима, четврта страна је зазидана тесаним опекама. Кров је типа полу куполе и покривен је каменим блоковима. Око излазне цеви за воду у зид чесе су уграђени камени фрагменти са,претпоставља се верског објекта који се налазио на овом месту, можда управо и прве крстионице на Светој Гори

---

Обнова ове цркве се очекује.
Иначе је ова агиазма на месту крстионице из IV века и спада у најстарије објекте на Светој Гори. Њу су користили за крштења први хришћани који су настањивали Атос, касније Свету Гору.
Много индиција постоји да је овај део Свете Горе био настањен првим Хришћанима и да је веома значајан ради даљег истраживања.

(аутор,сн, аутор)

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev