Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Келије Светог Стефана на Самарији  
 
 
  

Келија Светог Стефана, на Самарији

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и питања пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

 

          

                                       Келија Самарија пре обнове                                                      после обнове

 

Ова хиландарска келија се налази на око 300 метара источно од арсане Светог Василија и новог винског подрума, на брду Самарија. Има параклис који је посвећен Светом Стефану из XVII века, приказана је на бакрорезу из 1757.године. Ова келија је била до скоро напуштена и оронула, да би током последње обнове манастира Хиландара и она била обухваћена обновом и сада је активна. У њој сада бораве два монаха који се баве производњом свећа и тамјана.

Келију чини само један издужени објекат који се пружа у правцу исток-запад. Првобитно је то била једна приземна просторија и црква са припратом. Црква је на источном крају. Објекат је изграђен од камена и малтера, а кров је покривен каменим плочама. За западном крају је касније дограђена хлебна пећ. У 19.веку је главном објекту додат и спрат са три келије.

Цркву Светог Стефана чине припрата, наос и олтарски простор. У олтарском источном зиду су изведене три нише за апсиду, ђаконикон и проскомидију, и овај зид је споља раван. Над наосом је изведена калота која с епреко лукова и свода на источној страни ослања на пиластре. Сви зидови као и калота, зидани су каменом у блату. Опека је употребљена само за лукове и подове. Дуго је ова келија била напуштена, али је обновљена током 2005.године када је настањена келиотима који су и живописали цркву-параклис.

54.МК

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev