Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Келије Светих Апостола  
 
 
  

Келија Светих Апостола

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

 

Манастир Алипиу се налази на периферији Кареје, код манастира Анапауса. Прво име манастиру је било "манастир Алопос". Вероватно је добио име по оснивачу који се звао Алопос у ΧΙ веку. Манастир је посвећен Светом Петру и Павлу, а помиње се у неким документима или само именом Светог Петра или Светог Павла. 

Најстарији писани извор манастира Алопос је потпис монаха Јеротеја у писму из 1021. године. 1313 године се први пут помиње као манастир са именом "манастир Алипиу". 

У XIV веку Алипиу манастир доживљава врхунац, његов игуман Теодосије је 2 пута био прот Свете Горе. 1394.год. манастир Алипиос заузима седмо место у групи од 25 манастира. Током XV века, манастир бива напуштен и он се спаја са манастиром Кутлумуш и од 1501.године сам манастир се преименује у келију Светих Апостола. Поједини документи наводе да су у хиландарској келији Светих Апостола били монах Неофит и монах Јоаким, 1836.године, тако да се претпоставља да је неко време био под хиландарском управом, за шта данас још нема поузданих података.

Данас је келија активна.

 

иконостас

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev