Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Цркве-параклиси Рођења пресвете Богородице  
 
 
  

Црква рођења Пресвете Богородицe

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

 

 

Црква Рођења Богородице настала је између 1784. и 1788. године. Саграђена је истовремено са храмом Светих Aпостола, над којим се и налази и са којим има доста сличну основу. Над средишним простором, наосом, уздиже се пространа купола, споља осмострана. у узаном олтарском простору, у источни зид усечене су три нише, од којих је средња већа и замењује олтарску апсиду.

 

 

Припрату наткриљује плитка слепа купола. На архитектонским појединостима запажа се јак познобарокни утицај, јер градитељи заобљавају сваки оштар угао, а тамбур споља красе испупчене колонете. Најуочљивији је наос, скоро овалне основе, који је сав у превласти извијених линија. Простор припрате одељен је од наоса двама мермерним ступцима са канелурама.

---

Грађевина у којој су два параклиса наслања се јужном страном на конак у коме је болница. Три стране су јој слободне. Правоугаона основа постављена је у правцу запад-исток. Средњи део има квадратну основу, а на источној и западној страни су правоугаони додаци, чија је дужа страна краћа од стране квадрата основе. на унутрашњим странама заобљених углова средњег дела грађевине налазе се пиластри који носе прислоњене лукове. Изнад првог спрата средњег дела је равна таваница, а изнад другог купола осмостраног тамбура. И први и други спрат, параклиси, имају у источном додатку олтарски простор, с три нише у источном зиду. Простор западног додатка средњем делу представља нартекс у оба параклиса. Споља су зидови уражени у ритмичном односу ведоравних редов камена и опеке. Особеност облика су заобљени углови, што је нарочито изражено у тамбуру куполе. унутрашња структура подређена је истом схватању облика, па се са разлогом може говорити о јаком утицају барока. према Сави Хиландарцу, црквена грађевина је настал 1792-1804. године. На североисточном углу споља у камен је урезана година 1784.

Унутрашње мере параклиса Рођења Богородице: дужина 10,85 метара, ширина 5,55 метара, висина од пода до темена куполе 9,40 метара.

---

 

Иконостас и фрескопис из 18.века

 

Зидне слике у цркви живописала је непозната група сликара, највероватније у последњој деценији XVIII века. Због необичних извијених зидних површина, распоређивање тематике је било отежано, па је она делом непрегледна, а делом поремећених пропорција. У олтару и наосу је претежно устаљен иконографски програм - cтојеће фигуре, Велики празници, догађаји везани за Рођење Богородице, празници по недељама Цветног триода. У припрати се налазе, међутим, иконографски ретке појединачне сцене: Чудо иконе Богородице Тројеручице како поврати руку Јовану Дамаскину, Животоносни источник, Анђео чува тело Мојсија од ђавола и др.

 

 

Сликарство у овој цркви стилски следи византијску традицију, али су неки барокни елементи ипак продрли у детаље композиције. Тако се сликају анђели у облацима, позлаћени китњасти престо Богородице, дећа претрпана флоралним орнаментима. Вештина и добро познавање заната не могу се порећи сликарима.

Иконе на раскошно позлаћеном дрвеном иконостасу (св. Саве Српског и св. Симеона Немање, Богородице, Христа, Рођења Богородице) радили су мајстори зидних слика 1789, односно 1791. године (сем иконе Светог Саве и Преподобног Симеона Мироточивог).

(сп-90), (кк), (сп-90)

 

 

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev