Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Иконопис Исус Пантократор  
 
 
  

Исус Пантократор

 

1260-1277 године

Икона Христа Пантократора која се чува у ризници манастира Хиландар је најлепши Христ на планети, на прослави 2000 година хришћанства у Атини и Јерусалиму изабран је за планетарни знак

 

Icon of Christ Pantocrator, which is kept in the treasury of the monastery Chilandar Christ is the most beautiful on the planet, on the celebration of 2000 years of Christianity in Athens and Jerusalem was elected planetary sign

 

Икона Христоса Пантократора, заједно са иконом Богородице Одигитрије), радови су изузетног уметничког квалитета, високо обдареног уметника, израђена око 1260.-1270. Чини се да су ове две иконе, које су отприлике исте величине, првобитно биле иконе деизиса, старог иконостаса католикона манастира Хиландара. На икони Христа Пантократора, Христос је приказан у попрсју, фронтално. Он левом руком држи затворени, укоричен са бисерима и драгим камењем јеванђелистар и благослови десном руком. 
Строга, монументална форма Христоса са косим лицем, чврстим вратом са својом шематском митологијом, мишићавим дланом десне руке са  великим зглобовима на дугачким а танким прстима, односи се на дела иконописаца друге половине 13. века (Сотирио) 1956, Ђурић 1963,  Тсигарид 1996.
У приказу лица, упркос умору на површини слике, зелена боја је ограничена и функционише као сенка, док чело широке главе доминира са осветљеним линеарним светлима на челу и око очију. Треба напоменути да се начин на који се расветљава и ради на челу и око очију препознају у сликама Ватопедског манастира у другој половини 13. века Тсигаридас 1996.
Монументални лик, Христово дубоко, дубоко рефлексивно лице, филантроп у изразу, пластична израда распона лица и тела класификују икону  у ремек-дела византијског сликарства и повезују је са изванредним зидним сликама Сопоћана (око 1265),Ђурић 1963 и изражајни квалитет слике Христа Пантократора (1262-1263) у Охриду Веитзманн ет ал., 1982.
Ипак, анонимни уметник-иконописац, који треба да се сматра једним од најзначајнијих византијских уметника, оставља утисак да у овој икони манастира Хиландара оживљава изражајне квалитете и визуелне врлине слика ранохришћанског периода, као што је енкаустична представа Христоса Пантократора (прва половина 6. века) из манастира Синаја Галаварис 1990.

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev