Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Цркве-параклиси Светог оца Николаја  
 
 
  

Црква Светог оца Николаја

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

Црква св. Николе налази се на највишем спрату над улазом у манастир, где се у XIV веку уздизала кула св. Николе. Мали храм је подигнут још у XIV веку на врху пирга, али је већ у XVI веку био полусрушен као последица једног земљотреса.. Обновио га је 1664. године тадашњи проигуман Виктор. Неког удела у том послу имао је хаџи Петроније, саборни старац. Црквица има основу сажетог уписаног крста, а четири пиластра носе слепо кубе. У источном зиду су три мале нише, од којих средња замењује апсиду. Споља, са обе стране улаза, су две мање полукружне нише.

---

Изнад квадратне површине, у западном делу основе, сагражена је полукалота на пандантифима, постављена на присоњене лукове. Источни деоје олтарски простор засведен полуобличастим сводом. у источни зид угражене су три полукружне нише као део олтарског простора. Улаз у параклис је на средини западног зида. и доња структураи калота геометријски су поуздано засноване и изведене. Унутрашње мере: дужина 5,42 метара, ширина 4,25 метра, висина од пода до темена каоте 5,28 метаа.

Споља, лево од улазних врата, на зиду је исписан текст у коме се каже да је цркву саградио јеромонах Виктор при игуману Георгију 1664.године. Унутра, изнад врата, на фресци је натпис у коме се наводи да је ктитор параклиса јеромонах Виктор, чијим је трудом храм пописан у време архиепископа Максима 1667.године, а као сликар (рукоделац) помиње се поп Данило.

---

 

фреске и иконе рад попа Данила из 1667.год.

 

Убрзо по завршетку обнове 1667, мали храм је био живописан. У натпису на западном зиду се као ктитор помиње Виктор, тада игуман, а као сликар поп Данило. Ктиторски портрет насликан је на западном зиду. Игуман и архимандрит Виктор представљен је како модел црквице посредством светог Николе пружа Христу. Ктиторска композиција је окружена ликовима српских владара, ктитора Хиландара, кнеза Лазара и краља Милутина, затим краља Стефана Дечанског, а уз иконостас су представљени ( сада заклоњени иконом) св. Сава Српски и Симеон Немања. Уз кнеза Лазара насликан је и св. Георгије Нови, златар из Кратова, који је исто тако страдао од Турака. Велики празници су само делом унети у репертоар живописа, и то у олтару и уз њих Рођење Богородице, али је зато опширно у тринаест сцена илустрован циклус св. Николе, патрона црквице. Међу тим композицијама неке су доста ретке, као Крштење св. Николе и Св. Никола као дечак исцели жену. У горњим зонама храма су попрсја четрдесет мученика из Севастије, а у калоти куполе око лика Христа је Небеска литургија.

 

Остаци цркве Светог Николаја после пожара из 2004.год.

 

Зидне слике у цркви св. Николе се могу убројати међу боља остварења своје епохе. Сликар поп Данило, који је био Грк, искусан је, иако не и посебно обдарен мајстор. Он је добро познавао традиционална иконографска правила. Био је склон декоративним решењима, спретно је моделовао светитељска лица. Ипак, његова сликарска решења се заморно понављају, колорит му је монотон, а не може да избегне ни несклад у пропорцијама. Распоред тематике фресака у Светом Николи постаће узор за већину живописаца XVIII века у Хиландару.

 

Црква Светог Николе, улаз, након обнове, 2016.године

 

 

У цркви св. Николе очуван је и лепи позлаћени иконостас са три иконе (Христа, Богородице, св. Николе), царским дверима и сликаним крстом. Изузев двери, све остале иконе је радио поп Данило. Ова његова дела су знатно успелија од фресака и одликује их искусан цртеж, брижљива моделација, складније пропорције, (иако ни овом приликом није избегао схематична ликовна решења). Своје уметничке вредности иконе попа данила дугују предлошцима познатих иконописаца Андреје рица из 15. века и чувеног Теофана Стрелицаса из 16.века.

Црква је страдала у пожару 2004.године и у фази је обнове.

(сп-79), (кк), (сн-79), +хиландарски зборник 3, 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev