Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Књижевност 18. века  
 
 
  

Књижевност XVIII века

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и питања пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

Судећи према сачуваној библиотеци и њеној садржини, духовна култура у манастиру у току XVIII века одржава се с једне стране захваљујући донетим књигама, махом руским и украјинским, а с друге, постоје сведочанства о преписивачкој делатности самих монаха. Међутим, посматран у целини, рад на књизи у Хиландару током XVIII века не показује неко веће стваралаштво и није дао неке битније резултате, ако се закључује на основу присутних матријалних добара. Мора се имати у виду да је током своје историје Хиландар више пута био мета разбојника и пожара, и није искључено по свему судећи да су многа дела XVII и XVIII века уништена, па се може донети и други закључак, да је стваралаштво Хиландара било и одржавало се на врхунцу и током овог раздобља.

Стиче се утисак, али само утисак, да је главна пажња монаха ипак била усредсређена на борбу са знатним материјалним невољама које су већ од почетка XVIII века, а особито после великог пожара 1722.год. притисле братију. Уосталом, такво духовно стање у манастиру, чврсто ослоњено на традицију, омогућило је напреднијим центрима културног и политичког збивања српског народа, у првом реду онима у Подунављу, да хиландарском духовном наслеђу дају своје тумачење и да га као надмоћно укључе у своја стремљења. При томе су ове тежње добрим делом биле усмерене и на ширење култова Срба владара и светитеља.

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev