Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Грађевине Утврђења ван манастира Арсана Светог Василија
 
 
  

Арсана Светог Василија, Хрусија

 

 

Хиландарска арсана или лука , Светог Василија

 

Ова арсaна или пристаниште се налази на северној обали Свете Горе или око 2 км северно од манастира Хиландара. То је стара арсана која је до релативно скоро највећи број поклоника прихватала који иду за Хиландар. Данас се мањи број поклоника и осталих превози бродићем Панагиа или Богородица који иде од Јерисоса до Велике Лавре,а арсана Светог Василија је прва станица на том путу.

Нова арсана је у основи облика слова Г величине 22,70х10,30 метара и јасно се види да је грађена у два различита периода, старији део је из 1741.год., који је приказан на бакрорезу из 1757.год. овај мањи део у приземљу служи као зимовник за чамце и широким тремом излази на море, на спрату изнад зимовника је светогорска полиција. Већи део објекта је млађег датума, из 1840.год. и он је раније служио као магацин за жито, маслиново уље и слично. Од 2010.год. у новом делу арсане је смештена модеран вински подрум и точионица. У основи арсана је 
Данас се у згради арсане налази светогорска полиција, а у другом делу зграде се налази нов вински подрум. 

 

 

Арсана Светог Василија

 

Поред главне зграде ту је још и трошна кућа за монахе чамџије који су чамцима ловили рибу и превозили људе. Пошто Хиландар од 1985.год. не користи чамце, ова кућа је изгубила ову намену и временом је постала веома трошна и зато се данас користи као остава.


На око 200 метара од арсане се налази скит Светог Василија или Хрусија,на самој морској обали. На око 200 метара јужно од арсане се налази и Милутинов пирг, као и келија Светог Стефана на брду Самарија на око 200 метара источно од арсане.

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev