Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Грађевине Утврђења ван манастира Типикарница, Кареја
 
 
  

Tипикарница Келија Светог Саве Освећеног

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

 

посница светог Саве Освећеног

 

Више о Типикарници Светог Саве у Кареји- линк ка Типикарници у мени -келије

О библиотеци и скриптарници Типикарнице Светог Саве у Кареји.
 

Најзад, није била заборављена ни келија Светог Саве Освећеног у Кареји, где су у строгом посту и молитви живела два-три Хиландарца, према типику Светог Саве српског. Јеромонах Теодул, који је ту боравио, обратио се 1316. године, с хиландарским игуманом Никодимом, краљу Милутину за помоћ. Краљ им је доделио све што је неопходно, и Теодул је "великом ревношћу и трудом подигао пирг". Тако је и Карејска келија постала много безбеднија.

На жалост, тај пирг се није очувао. Као успомена на Милутинову издашност према Карејској келији остао је један запис у којем се каже да јој је краљ приложио књиге, а други извори веле и иконе.

После грађевинског захвата краља Милутина, Хиландар је добио сасвим нов лик. Суре камене зидине кула и утврђења задавале су страх нападачима с мора, а уливале спокојство монасима и гостима. Већ пред улазом, а нарочито пошто би се човек нашао у манастирском дворишту, отварао се поглед на нове цркве, трпезарију, главну кулу. Богатство боја, правилност зидања, ритам облика деловали су тако да је посетилац имао утисак да се обрео у неком великом византијском граду па зашао међу његове палате и цркве изграђене по владајућем престоничком укусу. Ако се Хиландар ни тада није могао по величини поредити с манастирима какви су били Лавра, Ватопед или Ивирон, он их је надмашио сликовитошћу и раскошју својих здања. Тај утисак се повећавао у унутрашњости грађевина краља Милутина. Сва култна здања су, опет његовом заслугом, добила фреске по зидовима, иконе, сасуде, везове и књиге. Мада је током векова доста и уништено, ипак је много тога остало у црквама и ризницама манастира.

Више на: Типикарница 1,

Више на: Типикарница 2

 

иконостас са иконом Пресвете Богородице Млекопитатељице

 

пећина Светог Саве српског

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev