Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Цркве-параклиси Свете Тројице  
 
 
  

Црква Свете Тројице – скит на Спасовој Води

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

 

Параклис Свете Тројице

 

Скит Свете Тројице на Спасовој Води удаљен је од манастира Хиландара око 2 километра и смештен је на малој заравни изнад које се диже висок гребен. Данас се на лицу места могу видети црква Свете Тројице, рушевине храма из XIII века и конака као и стара цистерна. У непосредној близини саме цркве, претпоставља се да је то на врху стене која је изнад саме цркве, некада постојао пирг Преображења Господњег који је изградио краљ Урош I. Насупрот пиргу, рушевине некадашњег храма Свете Тројице су видљиве. Са северне стране садашње цркве Свете Тројице виде се остаци старе олтарске апсиде и нише проскомидије. Срећним стицајем околности, овде су се сачували и фрагменти фресака - представе Богородице са Христом, једног анђела и два архијереја - Јована Златоустог и Григорија Богослова. Фреске се датују у средину XIII века и дело су искусног мајстора. Иако мањих димензија, зидне слике одликује монументалност, вешт цртеж и, изнад свега, рафиновано осећање за колористички склад.

 

Параклис Свете Тројице живописан око 1680.год.

 

Настанак данашње цркве Св. Тројице добро је познат. Њу је током осме деценије XVII века подигао старац Никанор са братом Симеоном и притом је обновио цео скит: саградио келије, цистерну, чесму, купио виноград, снабдео цркву свим што је било потребно. Садашња црква је изграђена у три нивоа: први ниво чини подрум, над њим је приземна просторија за становање, а над њом је црквица. Овде је неко време боравио, поред осталих и стари српски биограф Доментијан, једна од најкултурнијих личности Србије у XIII веку. А под његовим руководством ту је радио као преписивач млади граматик Теодор Спан.

Црква Свете Тројице је добро очувана. Правоугаоне је основе (око 6 х 7,5 м) и има мало необичан изглед, јер је саграђена у три нивоа: доле је подрум, над њим је приземна просторија за становање, а храм се налази на врху здања. У унутрашњости цркве три прислоњена лука и полуобличасти свод на источној страни носе слепо кубе. У олтарском простору су три нише у дебљини зида, од којих је средња имала улогу олтарске апсиде. Здање је грађено од ломљеног камена, прекривено је каменим плочама, а зидови су учвршћивани дрвеним гредама, што сведочи о скромним могућностима ктитора.

 

Олтар  након конзерваторско-рестаураторских радова 2013. године

 

Око 1680, а свакако пре 1685, када је Никанор умро, црква Св. Тројице била је живописана. Тематика добро очуваних зидних слика је доста једноставна. У најнижој зони су cтojeћe фигуре светих монаха, ратника и врача, над њима је дванаест Великих празника и неколико додатних сцена о животу Богородице и посмртних Христових јављања, на потрбушју лукова пророци, а у слепој куполи је насликано попрсје Христа окружено анеђеоским чиновима и Божанственом литургијом. Непознати грчки мајстор следи упорно традиционалну византијску иконографију и стил. Његови ликови су доста брижљиво сликани, композициона решења су коректна, али у умртвљеном колориту огледа се умор дугог трајања једне уметности.

 

Овај комплекс је тренутно у фази обнове и очекује се да ускоро заживи.

Више о скиту Свете Тројице на Спасовој води.

Црква Св. Тројице на Спасовим водама из комплекса манастира Хиландара - конзерваторско-рестаураторски радови на живопису 2013.

(сп-117), +хиландарски зборник 3, 

 

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev