Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Света Гора Школа Атонијада  
 
 
  

Школа Атонијада

 

 

 

На десетак минута хода од централног трга у Кареји  је скит Светог Андреје - Сарај, на североисточном ободу Кареје, са највећом црквом на Балкану до изградње храма Светог Саве у Београду, у коме су својевремено живела двојица патријарха, Атанасије III и Серафим I. Главна црква у скиту, је завршена 1900. год. и представља посебно поглавље. У југоисточном крилу огромног комплекса светоандрејског скита још од 1930. год. смештена је школа позната као Атонијада. Ова школа први пут је отворена 1749. год. на иницијативу патријарха Кирила V, првобитно је била смештена у згради Манастира Ватопед. Атонијада је имала статус високошколске установе која је требало да делује као „унивезитет грчких предмета, да образује и подучава на свим пољима логичких, филозофских и теолошких наука”. У прво време школа је била смештена у за њу посебно подигнутој згради на брдашцу изнад манастира Ватопеда. Данас је та грађевина запустела, али је наставила са радом зграда Атонијаде при Светоандрејском скиту. 

Атонијада је привремено престала са радом у периоду 1821-1842 у време грчког устанка , као и између 1940-1953. На свим степенима образовања ученици живе по киновијском (општежитељном) систему и изучавају иконописање, црквене текстове и црквену музику, поред предмета школског програма за државне школе.
Један од првих директора је био Евгеније Вулгарис, а предавао је у њој велики број просветљених свештеника тог доба, као што су Мелетије Ватопедски, Никола Зерзулис, Неофит Кавсокаливитски, Никодим Светогорац и будући Александријски Патријарх Кипријан.Ђаци школе су били Козма Етолски, Јосиф Мисиодак, Христофор Макреос, Христодул Памплекис, Гаврило Калонос, Атанасије Париос и Рига од Фере. 

 

званични сајт Атонијаде

 

 

 

 

 

 

 


 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev