Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Иконопис 15. век  
 
 
  

Иконoпис XV века

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и питања пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

Поред грчких производа, Хиландар је у XVI веку добио и највећи број икона из Русије. Била је то последица оживљених веза између руског двора и цркве, с једне стране, и Хиландараца, с друге. И пре обнове Пећке патријаршијe , али и после тога, путовали су у Русију представници манастира носећи скромне поклоне, честице моштију и иконе, како би тамо измолили покровитељство двора и клира над српском задужбином и како би испросили материјалну помоћ. Враћали су се снабдевени новцем, књигама, одеждама и иконама. И жмноги други светогорски манастири чинили су исто. Ове везе постале су нарочито присне око средине XVI века, од времена цара Ивана Грозног, када је Русија преузела заштитничку улогу над православљем у Турској и одредила себи мисију "Трећег Рима".

 

Петозарни мученици: Евстратије, Аксентије, Евгеније, Мардарије, Орест. 15.век

 

Најстарије иконе из руске скупине у Хиландару припадају раном XV веку и није јасно којим су путевима у њега доспеле. Можда су и оне биле део поклона што су их донели хиландарци из Москве у XVI веку. Најлепше је, свакако, Недремано око, исечено са једне много веће иконе са сценама житија, на којој је било насликано са стране. Оно је рађено у наглашено нежном стилу следбеника познатог руског сликара Андреја Рубљова. Високевредности и сличног духа је и иконица Чудо у Хони, која се некада налазила у Хиландару, а сада је у Народном музеју у Београду.

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev