Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Келије Светог Томе  
 
 
  

Келија Светог Томе Теодула

Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί του Αγίου Θωμά

 

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

Ова келија се налази на око 50 метара изнад типикарнице Светог Саве Освећеног, деле исто имање. Сама келија је у виду цркве са веома високом куполом, нешто краће припрате и наоса, а олтар је узан и висок. 

Келија Светог Томе Теодула служила је као саборна келија. Игуман Никифор је око 1564.годне продао ову келију, али је игуман Пајсије успео да је поврати Хиландару 1586.године и да је успостави као саборну келију, тако да Типикарница Светог Саве Освећеног, иако противно типику, више није била саборница- тј. саборна келија. Исте те 1586.године келији Светог Томе је додељена келија Плака или Фласка и велика ливада код пирга Светог Николе повише Типикарнице. Као саборна келија, она је вероватно имала богату библиотеку, на ово указују записи у три штампане богослужбене књиге из 16.века. 

Половином двадесетог века у овој келији је било седиште хиландарског антипросопа, тадашњи хиландарски карејски конак. Педесетих година ХХ века антипросопија је измештена у келију Светог Димитрија и тада је келија Светог Томе препуштена урушавању.

Данас је келија напуштена и у доста лошем стању чека обнову.

(аф-271), носталгија блог

 

 


 

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev