Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Цркве-параклиси Светог Архангела  
 
 
  

Црква Сабора Светих Арханђела

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

 

Ова црква се налази испред пирга Светог Саве и својим североисточним углом наслоњенаје на зграду конака из 1598. године,  и једина је од малих богомоља изван конака, налази сеу порти Хиландара. Саграђена је на земљишту са великим падом од источне према западној страни, па се двоспратн структуре. Настала је средином XIV века па се због тога ктиторство приписује Цару Душану, али то није научно потврђено. Ова црква се састоји из два дела: припрате у облику уског ходника уз јужни зид и наоса правоугаоне основе, који се на источној страни у олтару завршава са три нише. Одозго је велика купола која почива на пиластрима повезаним луковима. 

---

Храм је на спрату са претпростором дуж јужног зида. Намена приземног простора је непозната. У храм се улзи са терасе испред пирга Светог Саве на јужној страни. Црква има издужену правоугаону основу. над средишњим делом је купола на квадратној основи. Саграђена је на структури коју чине прислоњени лукови на северној, западној и јужној страни и свод изнад олтарског простора. Купола има осмострани тамбур, са колонетам и украсним луковима изнад прозора. Покривена је каменим плочама, као и четвороводни кров.

---

 

Ова црква је била живописана, али су старе фреске сачуване само у припрати. Осим ликова тројице апостола, девет пророка и Светог Прокопија, счуване су и две композиције: Гостољубље Аврамово и прича о две удовичине лепте.

Помишља се, по представи апостола Томе уз двојицу најугледнијих апостола, Петра и Павла, да би ктитор фресака могао бити деспот Тома Прељубовић, српски великаш који је у последњој трећини XIV века владао деловима Тесалије и Епира. Ове фреске, из приближно треће четвртине XIV столећа, наглашено су светлог колорита и са мноштвом брижљиво исликаних појединости у сценама (посебно у Гостољубљу Аврамовом). Тежећи да ликове одређеније карактерише, непознати сликар, можда Србин, остварује занимљиве стилизације ликова.

 

 

иконостас

 

Остатак старог живописа ове хиландарске цркве, према натпису у прозору, замењен је новим у време игумана Макарија, а прилогом ктитора Димитрија. На натпису је означена 1718.година. у куполи су најзанимљивије композиције које се односе на патроне храма – арханђеле Михаила и Гаврила (Чудо у Хони, Покајање Давидово, Три младића у огњеној пећи и др.) сликари ових фресака настојали су да понове древне иконографске обрасце и стари начин сликања, и у томе су у знатној мери били успешни. Иконостас ове цркве је нов, без историјске подлоге.

(хђ-82), (кк),  (?), +(сп-81), +хиландарски зборник 3, 

 

наос и стасидије

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev