Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Света Гора Келије и станишта  
 
 
  

Келије и станишта

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012. // дец.2013)

 

Највише скитова и келија има у пределу око планине Атос и овај део се уопште назива Светогорска пустиња. Ту у свим келијама, колибама и пећинама живе испосници, исихасти, анахорети или једноставно – пустињаци, како их најчешће зову. То је посебан сој људи који је уз благослов манастира, отишао у осаму да се у веома строгом режиму живота подвизава по узору на знамените светогорске калуђере који су увршћени у ред светаца. Усредсређени на индивидуалну молитву и мистично виђење Бога, веома мало једу, још мање спавају, а бесконачно у себи понављају Христову молитву: ''Исусе Христе, сине Божији, помилуј мене грешног''.

Окружени миром и тишином, окупани свелошћу сунца, доживљавају визије сусрета са Богом и свецима. До њих је тешко доћи јер им се келије налазе на неприступачним местима, без дивљих путева и стаза, а код неких келиота приступ је могућ само дрвеним мердевинама и уз помоћ ланца за спуштање. А када коначно стигнете до пустињакове келије, дуго ћете стајати пред вратима док вам их не отвори, јер је њихово гесло да се само упорнима отварају врата. Пустињаци радо примају госте и труде се да их најлепше што могу угосте, не скривајући притом радост што сте их посетили.

 

 

Келије

Kelion

 

Келије су установе са малом капелом и околним обрадивим земљиштем-економијом. Старешина келије је старац, а остали су њему подређени. Монаха је највише девет (келиота) канонски пострижена која могу примити још највише тројицу лица искушеника или послушника. Живе од свог рада, обрађујући нешто мало земље, иконопишући, резбарећи иконе у дуборезу, правећи сувенире и слично. Приноси са келијских имања припадају искључиво келиотима, који су уз то обавезни да своје келије одржавају у добром стању. Келије обавезно имају унутрашњу црквицу.

(еф)

 

Колибе

Kaliva

 

Колибе су мале одвојене насеобине (кућице) са малом унутрашњом капелом без обрадивог земљишта. У колиби живе два или три монаха којима су доживотно дате на коришћење од стране манастира на чијој територији се налазе. Монаси који живе у колибама издржавају се својим рукодељем. Неколико таквих пребивалишта заједно дају утисак једне заједнице, али немају заједничку администрацију, нити су међусобно зависни.

(еф)

 

Станишта

Katisma

 

Станишта су мале колибе у којима живи само један монах. Монах доживотно живи у станишту које му бива дато од стране манастира, добијајући од истог следовање неопходне количине хране. Станиште је саставни део манастира, а монах који га настањује сматра се чланом манастирског братства. Монаси станишта обично се одликују високом духовношћу.

(еф)

 

Испоснице и Тиховатељнице

Hesihasterion

 

Испосница је мало боравиште слично станишту, али у тзв. „светогорској пустињи”. Оваквим животом живе монаси који желе да упражњавају највишу и беспрекорну аскезу.

Тиховатељнице су станишта која се налазе на осамељеним и пустим местима, на стенама, у пећинама, врховима планина и брда. Монаси у њима живе у непрекидним молитвама, посту и бдењу, проучавајући Свето Писмо.

 

Све насеобине на Светој Гори се управљају по Византијском времену и Јулијанском календару. У време заласка сунца код њих је 12-ти сат за сва годишња доба, што не вреди једино за манастиор Ивирон у коме је 12-ти сат у време изласка Сунца.

(еф)

 

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012. // дец.2013)

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev