Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Грађевине Утврђења унутар манастира Игуменарија
 
 
  

Игуменарија, келија Игуманова

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

 

 

(игуменарија пре пожара 2004 год.)

 

Игуменарија или игуманова келија је велики објекат који се простире од трпезарије краља Милутина па све до параклиса Светога Саве и Светог Димитрија из 16.века, на западној страни манастира. Назив носи по томе што су у њој становали игумани, проигумани, епитропи и други чланови Сабора. Игуменарија се наслања на стари, антички и рановизантијски зид. Игуменарија је изграђена 1558.године заслугом игумана Генадија, а велика обнова је била почетком 17.века или 1640.године под руководством игумана Теодосија када се проширује све до великог конака. 1651.године у време игумана јеромонаха Виктора обнова јужног дела игуменарије бива завршена, док је потпуно нова изградња северног дела била завршена 1640.године. Игуменарија је изграђена са отвореним лучним тремовима према дворишту. Исте године, на тpeћeм спрату овог конака, уписао је своје име као ктитор проигуман Теодосије. Затворени доксати од другог до четвртог спрата постављени су испред фасаде средњег дела овог конака 1779, односно 1891. године.

У северном делу игуменарије се налазила пекара која је страдала у пожару 2004.године. као и цела Игуменарија. У оквиру игуменарије 1779.године бивају изграђена два параклиса: Светог Димитрија на трећем спрату и Светог Саве српског на четвртом спрату који има куполу.