Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Економија Воћњаци  
 
 
  

Хиландарске баште

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и питања пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

Хиландарске баште се данас, као и некада, налазе углавном на северној страни од  манастира, превасходно због квалитета земљишта и конфигурације терена. Баште се наводњавају свежом  водом из Хиландарског потока или потока Светога Саве који пролази поред баште. Ове баште су вековима  добро рађале из због  тога су и веома  цењене од стране хиландараца  који им посвећују нарочиту пажњу и љубав. До скоро је ове  баште уређивао и одржавао најстарији  Светогорац  монах Јован хиландарац који је и био баштован најдужи низ година. За собом је поред  књига које  је  написао оставио и његове вољене засаде купуса, парадајза,  кипарисе, лешнике и  друго.

360¤ панорамска слика-светлопис велике баштине

 

 

 

Хиландарски воћњаци

 

Хиландарски воћнаци се данас  простиру  на око 2 хектара, и  то  су  нови и обновљени засади. На око 1 хектар површине су шљиве, а на преосталих 1 хектар су брескве, јабуке, крушке и друго. Воћнаци се  налазе  дуж пута од манастира ка Хрусији и око самог манастира.  Ту треба  убројати и засаде лешника, око 400 стабала. Данас монаси  веома вредно  и пажљиво одржавају воћњаке и убиру плодове превасходно за потребе  манастира.

 

 

башта на Савином пољу

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev